Байден повертає США до ВООЗ та Паризької угоди з клімату
Getty Images

Джо Байден підписав свої перші 15 президентських указів і дві директиви, частина яких скасовує рішення Дональда Трампа.

Байден підписав документи:

  • про повернення США в ВООЗ;
  • про повернення США в Паризьку хартію з клімату;
  • про скасування заборони на в'їзд у США для громадян ряду мусульманських і африканських країн.
  • про зупинку будівництва стіни на кордоні з Мексикою;
  • про нові заходи щодо боротьби із пандемією коронавірусу.

Як повідомляє «Голос Америки», «Байден виконає свою передвиборчу обіцянку допомогти бідним у фінансовому відношенні американцям впоратися з наслідками пандемії коронавірусу. Він продовжить федеральну заборону на виселення із займаного житла і запропонує федеральним агентствам продовжити терміни викупу заставних за іпотечними кредитами, що гарантовані на федеральному рівні».

Байден припинив дію надзвичайної ситуації, яку Трамп оголосив на кордоні з Мексикою у 2018 році, щоб перенаправити мільярди доларів з міністерства оборони на будівництво стіни. Також він призупинив будівництво самої стіни, повідомляє ВВС.

Додатково Байден запровадив носіння захисних масок та дотримання дистанції у всіх федеральних будівлях, на всіх федеральних територіях і всіма федеральними службовцями. У соцмережі Twitter він наголосив, що носіння масок є «патріотичним актом», який може врятувати численні життя.

Байден підписував укази перед журналістами в Овальному кабінеті в середу вдень за часом США. Він заявив, що «немає часу витрачати час» на видачу меморандумів та розпоряджень.

«Деякі виконавчі дії, які я сьогодні підпишу, допоможуть змінити перебіг кризи COVID-19. Ми збираємось боротися зі зміною клімату таким чином, як ми цього ще не робили. Ми сприятимемо расовій справедливості та підтримаємо інші громади, які не отримують достатніх послуг. Це — вихідні точки», — сказав Байден.

Помічники заявили, що дії, які підписав президент-демократ, включали обов’язкове носіння масок у федеральних будівлях та для федеральних службовців; наказ про створення нового офісу Білого дому, що координує реакцію на коронавірус.

Плани на перший день були лише початком шквалу виконавчих дій, які Байден здійснить незабаром після вступу на посаду, заявила його прессекретар Джен Псакі.

Подальші дії включатимуть скасування заборони на військову службу трансгендерним американцям та скасування політики, яка блокує фінансування США програм за кордоном, пов’язаних з абортами.

На економічному фронті Байден попросив американські Центри контролю та профілактики захворювань продовжити мораторій на виселення до кінця березня, а Міністерство освіти — призупинити виплати за позиками, наданими студентам, до кінця вересня.

Помічники Байдена повідомили, що він прийме десятки інших рішень у найближчі 10 днів, «оскільки прагне швидко переорієнтувати подальший розвиток країни, не чекаючи схвалення Конгресу».

Загалом очікується, що в перший день свого перебування на посаді Джо Байден підпише 17 виконавчих документів, в тому числі 15 указів. Деякі з них скасують рішення, ухвалені його попередником Трампом, передає CBS.

Паризька кліматична угода

Баден ініціював повернення США до Паризької кліматичної угоди. Його указ буде представлений в ООН. Згідно з умовами, CША офіційно долучаться до Паризької угоди через 30 днів.

Угода по клімату 2015 року вимагає скоротити шкідливі викиди у довкілля.

Паризька хартія з клімату набула чинності 4 листопада 2016 року після його ратифікації 55 сторонами Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, на частку яких припадає понад 55% обсягу глобальної емісії парникових газів. Росія ратифікувала угоду в 2019 році.

Трамп у 2017 році оголосив про вихід США з Паризької угоди з клімату, що викликало критику міжнародної спільноти. Паризька хартія зобов'язувала США до 2025 року скоротити викиди парникових газів на 26-28% порівняно з рівнем 2005 року.

Трамп вважав угоду невигідною для США: за його оцінкою, вона накладала на його країну куди більш жорсткі обмеження, ніж на інших, зокрема на Китай.

У зв'язку з цим Трамп обіцяв захищати довкілля в США власними методами, які були б менш обтяжливими для американської промисловості, ніж участь у Паризькій угоді.

Повернення до ВООЗ

7 липня 2020 року Трамп офіційно повідомив Конгрес про вихід Штатів з Всесвітньої організації охорони здоров’я. Так само в липні США повідомили генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу про вихід з ВООЗ.

У разі, якби Байден не зупинив би процедуру виходу з ВООЗ, Штати б офіційно покинули організацію 6 липня 2021 року.

У заяві команди Байдена, опублікованій ще до інавгурації, йшлося, що США візьмуть участь в роботі виконавчого комітету ВООЗ, що проходить цього тижня. Американську делегацію очолить провідний американський інфекціоніст доктор Ентоні Фаучі.

В заяві йдеться, що адміністрація Байдена буде працювати з ВООЗ та іншими партнерами США з метою реформувати і зміцнити ВООЗ і підтримати дії цієї організації в сфері охорони здоров'я.

В адміністрації Трампа неодноразово стверджували, що ВООЗ причетна до приховування інформації про виникнення спалаху коронавірусу COVID-19. У зв'язку з цим у середині квітня президент США Дональд Трамп прийняв рішення про тимчасове призупинення участі США в роботі ВООЗ до проведення розслідування про невдалу відповідь організації на спалах коронавірусу COVID-19.

Байден взяв під контроль офіційний акаунт президента США в Twitter

Байден опублікував перший допис в твіттер-акаунті @POTUS (абревіатура від President Of The United States).

Байден написав: «Коли справа доходить до подолання криз, з якими ми стикаємося, не можна втрачати час. Ось чому сьогодні я прямую в Овальний кабінет, де відразу приступлю до роботи, схвалюючи рішучі дії і надаючи негайну допомогу американським сім'ям».

Віцепрезидент США Камала Харріс, яка разом з Байденом склала присягу, також отримала доступ до офіційного Twitter-акаунту.

Байден опублікував мотивуюче відео з підписом «прийшов час рухатися вперед».

Сайту Білого дому повернули іспаномовну версію

Вебсайт whitehouse.gov оновленили, щоб показати, що Байден — новий президент.

Тепер сайт також включає іспаномовну версію повідомлень Білого дому.

Іспаномовну сторінку La Casa Blanca припинили оновлювати в 2017 році, коли Трамп вступив на посаду президента.

Президенти Барак Обама та Джордж Буш підтримували іспанську версію вебсайту Білого дому.

Заархівований вебсайт Білого дому колишнього президента Трампа також лишається доступним.

Кар'єрний дипломат Сміт став тимчасовим керівником Держдепу

В адміністрації Байдена призначили Дена Сміта в.о. держсекретаря, повідомляють американські ЗМІ.

Сміт — кар'єрний дипломат, колишній посол США в Греції. До цього часу він керував при Держдепі інститутом, який займається підготовкою дипломатів.

Сміт пробуде на чолі держдепартаменту доти, поки сенат не затвердить запропонованого Байденом на цей пост кандидата. Раніше президент США запропонував призначити на цю посаду Тоні Блінкена.

Девід Норквіст став в.о. глави Пентагону

В адміністрації Байдена призначили Девіда Норквіста в.о. глави Пентагону, повідомляють американські ЗМІ.

Під час перебування при владі колишнього президента країни Дональда Трампа Норквіст був заступником міністра оборони. Тепер же він керуватиме Пентагоном доти, поки сенат не затвердить його наступника.

Раніше Байден висунув на пост міністра оборони США відставного генерала Ллойда Остіна. Сенат приступив до розгляду цієї кандидатури.

Байден розповів, що Трамп написав йому дуже великодушний лист

45-й президент США Трамп написав своєму наступнику Байдену листа. Байден назвав його «дуже великодушним», але не став розкривати його суті.

«Президент написав мені дуже великодушний лист. Це — приватний лист, і я не буду говорити вам про зміст, поки не поговорю з ним», — сказав Байден CNN.

«Гарний день для демократії»: світові лідери вітають Байдена

На інавгурацію президента Джо Байдена відреагували лідери багатьох держав світу, а також керівництво низки міжнародних організацій.

У середу, 20 січня, федеральний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр висловив у своєму відеозверненні велике «полегшення» через те, що Байден керуватиме в Білому домі. «Сьогодні — гарний день для демократії», — заявив президент ФРН.

Також одним із перших на інавгурацію Байдена відреагував прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон. Інавгурацію Байдена й віцепрезидента Камали Харріс Джонсон назвав «історичною», а також вказав на «ключову роль», яку відіграють США в вирішенні низки важливих глобальних питань.

Президент Франції Еммануель Макрон привітав Байдена, нагадавши його намір повернути США до Паризької кліматичної угоди, з якої раніше найбільшу економіку світу вивів попередник Байдена Трамп. Макрон написав у Twitter, що тепер, разом зі США, можна буде «рішучіше протидіяти викликам сьогодення», зокрема «сильніше захистити планету».

Серед європейських лідерів, котрі привітали Байдена з вступом на посаду, був і прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте. Керівник італійського уряду побажав «доброї роботи» новому американському лідерові. «Це — великий день для демократії, що виходить за межі американських кордонів», — написав Конте у Twitter.

Генсек НАТО привітав Байдена: «це початок нового розділу у трансатлантичних відносинах»

Генсек НАТО Єнс Столтенберг привітав Байдена зі вступом на посаду президента США. Про це йдеться у заяві НАТО.

«Від імені Організації Північноатлантичного договору я вітаю Джо Байдена з інавгурацією як 46-го президента США та Камалу Харріс на посаді віцепрезидента. Сьогодні початок нового розділу для трансатлантичного Альянсу» — заявив Столтенберг.

Він наголосив, що зв'язок між Північною Америкою та Європою є основою спільної безпеки, а міцний союз НАТО корисний як для Північної Америки, так і для Європи.

«Члени НАТО повинні об'єднатись для вирішення наслідків для безпеки, пов'язаних із зростанням Китаю, загрозою тероризму, в тому числі в Афганістані та Іраку, та більш напористою Росією. Ніхто з нас не може самостійно вирішити ці виклики, але разом у НАТО ми представляємо один мільярд людей і половину світової військової та економічної могутності», — заявив генсек Альянсу.

Він нагадав, що очікує Байдена на саміті НАТО у Брюсселі.

«У центрі уваги буде НАТО-2030, ініціатива зробити наш міцний Альянс ще сильнішим і придатнішим для майбутнього», — зазначив Столтенберг.

Джо Байден склав присягу президента США (онлайн)