Байден пояснив, чому США відмовились від нових санкцій щодо «Північного потоку-2»

Джо Байден, президент США, пояснив своє рішення не застосовувати санкції до ключової компанії-учасника будівництва російського газопроводу «Північний потік-2» тим, що проєкт вже фактично добудований, а також — небажанням зашкодити відносинам з Європою.

Про таке він заявив, відповідаючи на запитання журналістів, передає Bloomberg.

«Він [газопровід] майже повністю закінчений. Я вважаю, що вводити санкції зараз контрпродуктивно з точки зору наших європейських відносин», — пояснив Байден.

Минулого тижня в адміністрації американського презедента заявили, що компанія-оператор газопроводу Nord Stream 2 та її глава Маттіас Варнінг займаються санкційною діяльністю, проте відмовилась від обмежень щодо них «з міркувань національної безпеки».

Канцлер Німеччини Ангела Меркель привітала таке рішення і заявила, що обговорить проєкт з Байденом на саміті G7 у Великій Британії у червні.

Водночас деякі американські законодавці критикували Байдена за відмову від санкцій, побоюючись, що газопровід ще більше звʼяже Західну Європу з Росією.

21 травня США запровадили санкції проти трьох компаній і 13 суден, які будують «Північний потік-2», але не проти компанії Nord Stream 2. 

Російський морський трубопровід «Північний потік-2» готовий майже на 95%. У разі, якщо трубопровід добудують, Росія зможе постачати свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Через це Україна втратить доходи від транзиту газу. Йдеться про суми у кілька мільярдів доларів на рік.

Рада звернулася до Конгресу США за підтримкою санкцій проти газопроводу “Північний потік-2”