Байден розглядає відповіді США на ймовірний напад російських хакерів

Команда новообраного президента Джо Байдена розгляне кілька варіантів покарання Росії за її ймовірну роль у безпрецедентному зломі американських урядових установ та компаній. Після вступу демократа на посаду він пропонує нові фінансові санкції й кібератаки на російських інфраструктури, кажуть люди, знайомі з цим.

Відповідь повинна бути достатньо потужною, щоб винні мали високі економічні, фінансові або технологічні витрати. Але США має уникнути ескалації конфлікту між двома озброєними ядерною зброєю супротивниками часів «холодної війни», сказав Reuters один із людей, знайомих зі словами Байдена, виступаючи на умовах анонімності.

Головною метою дій, які можуть включати посилення боротьби з кібершпигунством, є створення ефективного стримуючого фактору й зменшення потенціалу майбутнього російського кібершпигунства, заявило джерело.

Нині криза розгортається, нема ясності щодо масштабів проникнення в комп'ютерні мережі федеральних агентств, включаючи Міністерство фінансів, енергетику та комерційні структури. Вона буде першочерговою у порядку денному Байдена, коли він вступить на посаду 20 січня.

Президент Дональд Трамп визнав факт хакерства лише в суботу, майже через тиждень після його виявлення, применшуючи його важливість і ставлячи під сумнів вину росіян.

Агентство констатує, що зазначені обговорення помічників Байдена поки «є теоретичними». Оточення демократа уточнить план дії після його інавгурації 20 січня 2021 року, коли «проведе оцінки всіх можливостей США». Помічники Байдена також ознайомляться з відомостями американської розвідки щодо скоєного перед прийняттям будь-яких рішень, відзначило джерело.

Зважаючи на те, що Трамп не вживає заходів, команда Байдена занепокоєна тим, що найближчими тижнями у обраного президента може залишитися лише один інструмент — роздратування, за словами одного з людей, знайомих з його варіантами.

«Вони понесуть відповідальність», — сказав Байден в інтерв'ю, випущеному в ефірі CBS у четвер, коли його запитали про те, як він реагує на хакерські атаки Росії. Він пообіцяв «фінансові наслідки» для «фізичних та юридичних осіб».

Відповідь на атаки може бути швидким випробуванням обіцянки обраного президента співпрацювати та ефективніше консультуватися з союзниками США.

Однією з потенційних цілей для фінансових санкцій Казначейства США може бути група зі злому SVR, відома як Cozy Bear або APT29, сказав Едвард Фішман, член Атлантичної ради, який працював над санкціями проти Росії в Державному департаменті за часів адміністрації Обами.

США, Великобританія та Канада в липні звинуватили хакерське угруповання у спробі викрасти cклад вакцини проти COVID-19 та результати досліджень і лікування у фармацевтичних компаній та наукових установ.

«Я вважаю, що уряд США повинен розглянути мінімальне запровадження санкцій проти СВР», — сказав Фішман, зазначивши, що цей крок буде в значній мірі символічним і не матиме серйозних економічних наслідків. Казначейство США вже запровадило фінансові санкції проти інших російських служб безпеки, ФСБ та ГРУ.

Фінансові санкції проти російських державних компаній та бізнес-імперій російських олігархів, пов'язаних з президентом Росії Володимиром Путіним, можуть бути більш ефективними, оскільки вони заборонять доступ до доларових операцій, заявляють і Фішман, і Льюїс.

Серед російських цілей може бути алюмінієвий гігант «Русал», проти якого в 2018 США скасували санкції після того, як російський мільярдер Олег Дерипаска, який потрапив у чорний список, зменшив свою частку в компанії до меншості в угоді з казначейством.

Льюїс заявив, що сильнішим варіантом може бути відключення Росії від міжнародної банківської системи переказів SWIFT. Це було б руйнівним кроком, який не дозволив би російським компаніям обробляти платежі іноземним клієнтам та від них.

Такий крок був передбачений у 2014 році, коли Росія окупувала український Кримський півострів, але він зашкодив би російському енергетичному сектору, ускладнивши продаж газу до Європи та вразивши європейські компанії.

Ні казначейство, ні Державний департамент не відповіли на запитання про можливі дії у відповідь на хакерство.

Кіберкомандування США в Пентагоні, ймовірно, має варіанти протидії, які можуть зіпсувати російську технологічну інфраструктуру, такі як порушення телефонних мереж або дії у відповідь в Інтернеті, сказав Льюїс, додавши, що це теж може зашкодити європейським союзникам і потребує дипломатичних переговорів.

«Хакери, ймовірно, залишили після себез ловмисний код, який дозволятиме їм отримати доступ до американських систем помсти проти будь-якої американської кібератаки, і на пошук та ліквідацію цих «пасхалок» підуть місяці», — додав він.

Відповідь нової адміністрації США на кібератаки, подібні до тієї, що була зафіксована нещодавно, не обмежиться лише санкціями, а також буде включати заходи, спрямовані на зниження здатності «іноземних суб’єктів» здійснювати такого роду дії в кіберпросторі. Про це в неділю в ефірі телекомпанії CBS заявив Рон Клейн, якого обраний президент США демократ Джозеф Байден призначив керівником апарату співробітників Білого дому.

«Все ще існує велика частка невизначеності щодо мети цих атак», — сказав Клейн.

Москва заперечує свою причетність до нападів.

Як ми писали раніше, у РНБО заявили, що українські інформсистеми можуть постраждати через кібератаку в США.

Європейське агентство з лікарських засобів атакували хакери й викрали дані про вакцину Pfizer/BioNTech