Байден сказав «ні» поставкам F-16 до України, а Макрон каже, що «нічого не заборонено»

Президент Джо Байден заявив, що США не планують передавати Україні винищувачі F-16.

Про це написав у Twitter журналіст української служби «Голосу Америки» Остап Яриш.

«На запитання нашої журналістки Юлі Ярмоленко чи нададуть США Україні винищувачі F-16, Джо Байден відповів «ні», — зазначив він.

Пізніше Яриш уточнив, що питання поставили, коли Байден виходив з гелікоптера і на короткий час підійшов до преси. Свою відповідь він не деталізував.

«Раніше в Білому домі казали, що не виключають жодних поставок озброєнь для України, в тому числі винищувачів F-16. Спробуємо отримати детальніші розʼяснення», — написав журналіст.

Водночас речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі захистив рішення адміністрації Джо Байдена не відправляти винищувачі F-16 в Україну і натомість розповів, про допомогу, яку США вже надають Україні.

«Що я можу вам сказати, так це те, що надається велика допомога, яка буде відправлена найближчими тижнями і місяцями. Ці засоби українцям будуть критично важливими для бойових дій взимку, а також навесні», — цитує CNN слова Кірбі.

Він також наголосив, що рішення про відправку Україні танків  Abrams не було запізнілим, навіть на тлі повідомлень про захоплення Росією населених пунктів на сході України.

«Рішення про танки — і це було не лише рішення США, але й німців, а до цього британців – насправді було зроблене для допомоги Україні випередити бойові дії, які, як ми думаємо, всі побачать навесні», — сказав Кірбі..

Президент Франції Еммануель Макрон у свою чергу не виключив передачу Україні західних винищувачів, повідомляє BFM TV.

На запитання про можливі поставки літаків в Україну під час свого візиту до Гааги Макрон відповів, що «в принципі, нічого не заборонено».

Але, на його думку, це не повинно бути «ескалацією» і «послабити французьку армію».

При цьому помічник міністра оборони Франції Себастьєна Лекорню розповів, що під час візиту міністра оборони України Олексія Резнікова до Франції розглянуть запит на навчання українських пілотів.

«Я чув, що багато експертів високо відгукуються про французькі літаки та їхніх пілотів. Я, звичайно, був би дуже радий, якби українські пілоти могли навчитися керувати французькими літаками та скористатися цим досвідом, аби забезпечити перемогу», — сказав помічник.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Польща готова передати Україні винищувачі F-16 у координації з НАТО