Байден сьогодні підпише розпорядження про приєднання США до ініціативи ВООЗ COVAX

Сполучені Штати під керівництвом президента Джо Байдена мають намір приєднатися до вакцинної ініціативи COVAX. Її метою є доставка вакцин до бідних країн. Про це заявив Всесвітній організації охорони здоров'я сьогодні вранці головний медичний радник президента США, доктор Ентоні Фаучі.

«Президент Байден випустить сьогодні директиву, яка включатиме намір Сполучених Штатів приєднатися до COVAX і підтримати ACT для багатосторонніх зусиль щодо вакцини COVID-19, терапевтичного та діагностичного розподілу, рівного доступу та досліджень і розробок», — сказав Фаучі на виступі онлайн перед виконавчим комітетом ВООЗ.

The Guadrian наводить його заяву, що США залишаться членом ВООЗ. Попередник Байдена Дональд Трамп зупинив фінансування ВООЗ, для якої США були найбільшим донором, і оголосив про намір вийти з організації в липні 2021 року.

Програма COVAX описує себе так: для країн із нижчим рівнем доходу, які в іншому випадку не змогли б дозволити собі вакцини, а також для ряду країн із високим доходом, які не мають двосторонніх угод з виробниками, вона є «рятівним кругом». Ініціатива є єдиним життєздатним способом, яким їхні громадяни отримають доступ до вакцин від COVID-19.

Новина вселяє надію і для українців, тому що через механізм COVAX до нас привезуть вакцини AstraZeneca, Novavax, Pfizer і Moderna.

Сьогодні очільник МОЗ України Максим Степанов повідомив, що у першому півріччі 2021 року наша держава отримає 8 млн доз вакцин через цю ініціативу.  

Він каже, що міністерство розпочало вирішення проблеми доступу до вакцин від COVID-19 у травні 2020 року. За словами Степанова, для отримання доступу українців до вакцини від COVID-19 розглядалися дві можливості. «Ми визначили два шляхи отримання вакцин, їх обробляли паралельно. Перший — це COVAX, другий — закупівля вакцин безпосередньо у виробників», — пояснив чиновник.

6 січня COVAX підтвердив готовність «розглянути додаткове постачання» 210 тис. доз вакцини Pfizer.

Довідка

ACT, ініціатива щодо прискорення доступу до засобів для боротьби з COVID-19, є принципово новим механізмом співпраці. Її представили ​​в кінці квітня 2020 року на заході, організованому Гендиректором ВООЗ, президентом Франції, президентом Європейської комісії та Фондом Білла і Мелінди Гейтс.

ACT об'єднує уряду, наукових працівників, приватні компанії, громадянське суспільство, благодійні організації та глобальні організації охорони здоров'я (фонд Білла і Мелінди Гейтс, Коаліцію з інновацій в області забезпечення готовності до епідеміям (CEPI), фонд для інноваційних та нових діагностичних засобів (Фінден), Альянс ГАВІ, Глобальний фонд, ЮНІТЕЙД, Фонд Wellcome, ВООЗ та Світовий банк).

COVAX схвалила заявку України. Уряд чекає на перші вакцини з березня 2021 рок