Байден та американці у виграші. Конгрес США ухвалив план соцдопомоги на час COVID-19 на суму $1,9 трлн
Getty Images

Палата представників Конгресу США схвалила пакет заходів підтримки економіки в умовах пандемії президента Джо Байдена в розмірі $1,9 трлн.

Масштабний законопроєкт про допомогу американцям є першою великою законодавчою перемогою Байдена. Адже на виборах він обіцяв вивести мільйони співвітчизників із бідності.

Під час голосування, де проголосувало 220 проти 211 депутатів, Палата представників США остаточно схвалила один з найбільших «рятувальних пакетів» в історії Америки. Голосування, на думку Байдена, має вирішальне значення для перемоги над пандемією COVID-19, яка вже вбила понад півмільйона американців.

«Допомога (вже) тут», — написав президент у Twitter за кілька хвилин після того, як голосування завершилося оплесками демократів. Конгрес, між тим, чітко розділився в обговореннях за партійною ознакою.

Прес-секретар Білого дому Джен Псакі заявила, що президент підпише законопроєкт у п'ятницю.

Він має це зробити, аби мільйони американців не втратили посилену допомогу по безробіттю, строк дії якої мав закінчитися, якби федеральна влада не подовжила її.

Ухвалений акт — кульмінація настійливих дій Байдена та демократів, аби виконати передвиборчі обіцянки, перша дія після забезпечення відносного домінування як у палатах Конгресу, так і в Білому домі. Але далі Байдену прогнозують «невблаганний» політичний ландшафт, коли він вирішуватиме решту передвиборчих питань через Конгрес у найближчі місяці.

Незважаючи на обіцянку єдності та двопартійність, він не зміг переконати жодного республіканця проголосувати за цей захід, який, за їхніми словами, наповнений ліберальною політикою та ігнорував ознаки відновлення економіки.

Менше з тим, демократи подолали єдину республіканську опозицію та низку заперечень більш консервативних членів їхнього складу, щоб прийняти те, що спікер Палати, Ненсі Пелосі, назвала «найбільш послідовним законодавством, в якому багато хто з нас колись брав участь».

«Сьогодні ми вирішили прийняти рішення, яке змінить мільйони американців, рятуючи життя та даючи засоби до існування», — сказала Пелосі, аргументуючи свою підтримку законопроєкту за кілька хвилин до того, як Палата проголосувала. Усі, крім одного демократа, конгресмена Джареда Голдена зі штату Мен, підтримали законопроєкт.

Кілька провідних економістів та експертів підтримали цю додаткову допомогу. Демократи просували прогнози, що цей план прискорить економічне зростання, посилюючи його до рівня, якого не спостерігалося в останні десятиліття, при цьому з різким зниженням рівня бідності.

Новий аналіз, опублікований у середу, показав, що законодавство різко зменшить кількість американців, які живуть у злиднях, особливо серед дітей та кольорових людей.

Це останній етап розгляду пакету в Конгресі. Раніше Палата представників схвалила проєкт.

Вакцинований американець — це єдиний спосіб перемогти пандемію, повернути економіку в потрібне русло і повернути нам життя та наших близьких. Ось чому американський план порятунку був настільки критичним. Цей законопроєкт є історичною перемогою для американського народу

Що передбачає План порятунку Америки

У січні 2021 року президент Байден виступив із заявою з приводу плану стимулювання американської економіки.

Відповідно до плану, понад $400 млрд витратять на вакцинацію, проведення тестів, появу нових робочих місць у сфері охорони громадського здоров’я, відкриття шкіл та виплату відпускних за сімейними обставинами, а також на створення інфраструктури, яка дозволить здійснити введення 100 млн доз вакцини за перші 100 днів президентства Байдена.

Законопроект Байдена на 628 сторінок, названий Американським планом порятунку, направить прямі виплати до $1400 більшості американців, розширить допомогу державним, місцевим та племінним урядам, забезпечить федеральними субсидіями отримувачів медстрахування та збільшить допомогу на житло та їжу. Також уряд виділить десятків мільярдів доларів на посилення тестів на COVID-19 та розповсюдження вакцин. Байден обіцяв забезпечити достатньо доз для «кожної дорослої людини в Америці» до кінця травня.

Люди, що залишилися без роботи, будуть щотижня отримувати федеральну допомогу з безробіття в $400 аж до вересня 2021 року.

План Байдена також передбачає продовження до вересня мораторію на виселення людей з житла, що орендується, і вилучень банками майна, закладеного під іпотечні кредити.

Рівень мінімальної зарплати на федеральному рівні уряд збільшить із нинішніх $7,25 на годину до $15 на годину.

Відомства і компанії в сфері громадського транспорту отримають допомогу обсягом $20 млрд.

США замовлять ще 100 млн доз вакцини Johnson & Johnson

Байден заявив, що Сполучені Штати планують замовити ще 100 млн доз вакцин від COVID-19 у компанії Johnson & Johnson. Про це повідомляють CNN і Reuters.

Запланована покупка доведе загальне замовлення вакцин у країні до 800 млн доз, розподілених між трьома виробниками. J&J та Merck навряд чи дадуть додаткові 100 млн доз вчасно, щоб пришвидшити вакцинацію дорослих американців цієї весни.

«Завжди є шанс, що ми зіткнемося з несподіваними викликами, або виникне нова потреба. Багато чого може трапитися, багато чого може змінитися. І ми повинні бути готовими», — сказав Байден.

J&J поставила приблизно 4 млн доз уряду США з тих пір, як однодозова вакцина була дозволена Управлінням з контролю за продуктами та ліками в лютому, але компанія боролася з ранніми проблемами виробництва, що зменшило її початкове постачання.

27 лютого адміністрація США з питань харчових продуктів і медикаментів видала дозвіл на екстрене використання (EUA) третьої вакцини проти COVID-19 Johnson & Johnson.

FDA встановила, що вакцина Johnson & Johnson відповідає встановленим законодавством критеріям видачі дозволу і може бути ефективною у запобіганні COVID-19.

Байден пообіцяв, що до кінця травня у США зможуть вакцинувати кожного дорослого американця