Байден запровадив санкції проти Huawei і ще 58 компаній з Китаю
Getty Images

Президент США Джо Байден підписав указ, який забороняє американцям інвестувати у 59 китайських компаній. Вони, на думку офіційного Вашингтона загрожують безпеці Сполучених Штатів та порушують права людини.

«Я, Джозеф Байден-молодший, президент Сполучених Штатів Америки, вважаю, що необхідні додаткові кроки для подолання надзвичайної ситуації, оголошеної в розпорядженні від 12 листопада 2020 року, включаючи загрозу, яку представляє військово-промисловий комплекс КНР та його участь у військових, розвідувальних і безпекових програмах досліджень та розробок, а також виробництво зброї та супутнього обладнання в рамках військово-цивільної стратегії КНР», — зазначено в указі.

Президент Байден зазначає, що розробка та використання Китаєм технологій стеження порушують права людини та становлять загрозу національної безпеки.

«Цей указ дозволяє США забороняти інвестиції в китайські компанії, які підривають безпеку або демократичні цінності США і наших союзників», — йдеться в повідомленні Білого дому.

Згідно з указом, особам зі США не можна брати участі у продажу чи купівлі будь-яких цінних паперів цих компаній, що продаються на біржі. Заборона набуде чинності 2 серпня 2021 року.

Серед інших підприємств під санкції потрапила й компанія Huawei Technologies, одиз зі світових лідерів в сфері комунікацій.

Санкції проти китайських компаній запровадив ще попередник Байдена — Дональд Трамп. У листопаді 2020 року Трампа внесла до «чорного списку» понад 40 компаній з КНР.