Байден збирається на зустрічі з Путіним говорити про Україну
Getty Images

Президент США Джо Байден планує обговорити на зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним «спектр питань» в американсько-російських відносинах. Буде там і тема України.

Про це сказав MSNBC радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван. 

«Він (Джо Байден — Прим. ред.) також сказав, що не прагне до ескалації, що він хоче стабільних відносин. І тому він запропонував можливість сісти з Володимиром Путіним у третій країні цього літа, щоб обговорити весь спектр питань в наших відносинах, включаючи суверенітет і територіальну цілісність України».

На думку Байдена, Сполучені Штати та інші партнери офіційно встануть на захист суверенітету і територіальної цілісності України.

«Це те, що ми маємо намір робити, але ми маємо намір зробити це за допомогою дипломатичного спілкування на високому рівні, а не шляхом публічних заяв», — підсумував Салліван.

Раніше Байден запропонував Путіну провести зустріч на вищому рівні в третій країні для обговорення всього спектру проблем, що стоять перед США і Росією.

Зустріч планується влітку, але точна дата і країна проведення поки не визначені.

Кулебі сподобалася реакція США на концентрацію військ Росії біля кордонів України

Дмитро Кулеба заявив, що задоволений тим, як США поводили себе під час ескалації РФ ситуації біля кордонів України та на тимчасово окупованих територіях.

Міністр закордонних справ також відзначив відкритість Вашингтону до комунікації та координаційних дій. Про це він сказав у ефірі програми BBC HARDtalk.

«Мені сподобалося, як США поводили себе під час цієї кризи»,  — сказав глава МЗС. «Кризою» він назвав стягування російських військ до кордонів України.

Ще Кулеба позитивно оцінив заяви та реакції, яка робили наші європейські партнери та союзники.

Росія відповість за свої агресивні дії — Байден у Конгресі

США не прагне конфліктувати з Росією, але за свої агресивні дії країна буде покарана. Про це Байден сказав у промові перед Конгресом про свої 100 днів на посаді президента. Текст промови оприлюднили на сайті Білого дому.

Що стосується Росії, я чітко дав зрозуміти президенту Путіну, що, хоча ми не прагнемо ескалації, їх дії мають наслідки. Я відреагував прямо і пропорційно на втручання Росії у наші вибори та кібератаки на наш уряд та бізнес — і вони зробили і те, і інше, і я відповів

Попри це, він додав, що США та Росія можуть співпрацювати, коли це «відповідає взаємним інтересам».

Раніше державний секретар США Ентоні Блінкен сказав, що є умови, за яких між Росією та США можлива співпраця. За словами глави Держдепу, якщо Путін «припинить ескалацію» є сфери, де країни можуть працювати разом із взаємних спільних інтересів, наприклад, стратегічна стабільність.

Байден провів телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним 13 квітня. У розмові американський лідер підняв питання про стягування російських військ до кордонів України і закликав знизити військову напруженість.

Байден у телефонній розмові запропонував російському колезі Володимиру Путіну зустрітися в найближчі тижні.

США підтвердили готовність включитися в роботу «Кримської платформи»

Сполучені Штати вітають і підтримують мирну ініціативу України «Кримська платформа» і готові приєднатися до неї, щоб досягти припинення російської окупації Кримського півострова.

Про це повідомив «Укрінформ» 28 квітня із посиланням на офіс представника Держдепу США.

«США вітають нову ініціативу України« Кримська платформа» і з задоволенням чекають продовження співпраці з Україною, а також нашими союзниками і партнерами про припинення російської окупації Кримського півострова і агресії на сході України», — відзначили в американському зовнішньополітичному відомстві .

Крім того, в Держдепартаменті підкреслили, що США «підтверджують свою підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, включаючи її територіальні води».

Перший саміт міжнародної «Кримської платформи» запланований на 23 серпня в Києві. Зараз уряд України його готує.

Зокрема, минулого тижня питання «Кримської платформи» обговорили на рівні глав МЗС Польщі, Румунії, Туреччини, Грузії та України на робочому засіданні в Бухаресті безпеки в Чорноморському регіоні. 27 квітня відбулося установче засідання групи підтримки «Кримської платформи» в рамках Парламентської Асамблеї НАТО.

Блінкен застеріг союзників США від закупівлі російської зброї

Державний секретар США Блінкен застеріг Туреччину та інших союзників США від закупівлі систем озброєнь у Росії, заявивши, що за такі закупівлі можуть застосовуватися санкції та це може спровокувати напружені зв'язки з Вашингтоном. Про це пише The Hill.

Блінкен зауважив, що Туреччина веде переговори з РФ про другу закупку системи зенітної зброї С-400. Політик сказав, що Штати можуть покарати Туреччину згідно із Законом про протидію противникам Америки шляхом санкцій (CAATSA).

Також дуже важливо надалі, щоб Туреччина і всі союзники та партнери США уникали майбутніх закупівель російської зброї, включаючи додаткові С-400. Будь-які значні договори з російськими оборонними структурами, знову ж таки, можуть регулюватися законом, CAATSA, і це окремо від санкцій, які вже були введені, і на додаток до них

США вперше ввели санкції проти Туреччини в грудні 2020 року через придбання в 2019 році системи протиракетної оборони С-400. Покарання були спрямовані на президентство оборонної промисловості Туреччини (SSB), президента SSB Ісмаїла Деміра та інших офіцерів SSB. Штати заборонили всі експортні ліцензії та дозволи. А ще — ввели візові обмеження й заморожування активів для приватних осіб та агентств.

Сполучені Штати шукають баланс між здійсненням тиску на Росію, в тому числі у зв'язку з агресією проти України, і співпрацею в питаннях, що стосуються стратегічної стабільності.

США готують візит держсекретаря Блінкена в Україну — ЗМІ