Байден звинувачує адміністрацію Трампа в перешкоджанні роботі його команди національної безпеки
Nikkei Asia

Агентства, критичні для безпеки США, зазнали «величезної шкоди» від адміністрації Дональда Трампа, заявив новообраний президент США Джо Байден.

Байден сказав, що його команда не отримувала необхідної інформації, в тому числі від Міністерства оборони, в процесі переходу до влади. У понеділок обраний президент США поскаржився, що його команда з питань національної безпеки зіткнулася з «перешкодами» для політичного керівництва в Пентагоні. Він назвав їй «блокпостами».

«З деякими відомствами наша команда співпрацює зразково. З боку інших, зокрема Міністерства оборони, ми стикалися з перешкодами з боку політичного керівництва цього управління», — цитує BBC промову Байдена у Вілмінгтоні, штат Делавер, після брифінгу своїх радників з питань зовнішньої політики.

Як міністерство оборони, так і офіс управління та бюджету встановили «блокпости», додав він.

Обраний президент, який вступає на посаду 20 січня, попередив, що його команда потребує «повної видимості» бюджетного процесу в Пентагоні «для того, щоб уникнути будь-якої плутанини, яку можуть намагатися використати наші противники».

У своїй промові після відеоконференції із радниками, яку він розмістив у Twitter, Байден зазначив, що його команда стикається з «перешкодами» у Міністерстві оборони та Управлінні управління та бюджету.

«Зараз ми просто не отримуємо всю необхідну інформацію від адміністрації, що відходить, у ключових сферах національної безпеки. Це ніщо інше, як безвідповідальність», — сказав він.

Байден висловився після того, як департамент оборони на початку грудня раптово припинив інструктажі для перехідної команди. Трамп тим часом намагається «скасувати» свою поразку на виборах.

Байден вступає на посаду 20 січня, але президент Дональд Трамп відмовився прийняти поразку на виборах у листопаді.

Протягом декількох тижнів після виборів 3 листопада команда Трампа заблокувала проведення ключових брифінгів з Байденом, що є важливою та звичайною частиною президентського переходу.

Щоправда, адміністрація Трампа з ним незгодна в оцінках. Після виступу Байдена в понеділок виконувач обов'язків міністра оборони Крістофер Міллер заявив, що чиновники «працюють з максимальним професіоналізмом, щоб підтримати перехідну діяльність».

«Міноборони провело 164 інтерв'ю з понад 400 чиновниками та надало понад 5000 сторінок документів — набагато більше, ніж спочатку вимагала перехідна група Байдена», — сказав він.

Обраний президент додав, що його команда потребує «чіткого уявлення про положення наших сил у всьому світі» і що супротивники США можуть використати будь-яку плутанину, що виникла в результаті.

Він сказав: «Багато агентств, які мають вирішальне значення для нашої безпеки, зазнали величезної шкоди. Багатьом з них не вистачає штату і можливостей. Політичні процеси атрофувалися».

Трамп звільнив міністра оборони Марка Еспера незабаром після виборів, як припускає The Guardian, через незгоду Еспера з його закликом розгорнути армію США проти активістів, які протестували проти расизму.

Трамп замінив Еспера на Крістофера Міллера, який нині є виконувачем обов'язки.

Подальші призначення Трампом лояльних до нього осіб у департаменті оборони були з занепокоєнням сприйняті політичними опонентами. Вони назвали це спробою посіяти хаос в останні тижні його адміністрації.

Чинний президент досі не запросив свого наступника до Білого дому і не підтвердив свою участь у інавгурації, як це традиційно відбувається.

Раніше в грудні команда Байдена поскаржилася на різку зупинку співпраці з Пентагоном. Міністерство оборони стверджувало, що засідання були перенесені на січень через паузу «за взаємною домовленістю», але команда переходу наполягала на тому, що такої згоди немає.

Також команда заявила, що вони зустрічали опір запитам про інформацію з боку деяких представників Пентагону. Але один з високопосадовців оборонного відомства заявив агентству Reuters, що Пентагон провів 163 інтерв'ю та надіслав 181 запит на інформацію, і що він надалі буде надавати інформацію та влаштовувати зустрічі.

Трамп відмовився визнати перемогу Байдена, заявляючи про широкомасштабну фальсифікацію виборів, для якої не навів доказів, і зазнав десятків судових поразок. Його адміністрація дозволила співпрацю з Байденом лише 23 листопада.

Трамп пообіцяв виступити зі своєю позицією 6 січня, коли Конгрес збереться для підтвердження результатів колегії виборщиків. Дженна Елліс, член його юридичної команди, написала в понеділок у Twitter: «Президент Трамп ніколи не повинен поступатися виборам».

Зовнішньополітична команда Байдена описує свою політику як повернення до досвіду та епохи Барака Обами. Тоні Блінкен був призначений держсекретарем, Джейк Салліван — радником з питань національної безпеки, а Джон Керрі — у новій ролі спеціального посланника президента з питань клімату. Ллойд Остін перебуває у протистоянні за підтвердження свого статусу міністра оборони, оскільки він є генералом у відставці. Це потенційно може підірвати принцип цивільного контролю над військовими.

Допомога Україні від уряду США таки буде! Трамп нарешті підписав бюджет США на 2021 рік