Банк HSBC орієнтується на нульові викиди вуглецю до 2050 року
Олег Андрос

Банк HSBC орієнтуватиметься на «нульовий рівень чистих викидів» у всієї своєї клієнтської бази не пізніше 2050 року. Банк забезпечить фінансування від $750 млн до $1 трильйона, щоб допомогти клієнтам здійснити перехід до екологічності. Про це повідомляє Reuters з посиланням на гендиректора банку Ноеля Квіна.

HSBC — британський міжнародний комерційний банк зі штаб-квартирою у Лондоні, за ринковою капіталізацією є найбільшим у Європі та одним з найбільших у світі.

Обіцянка є найвпливовішою заявою європейського банку щодо зміни клімату на сьогодні. Вона наразилася й на критику з боку деяких природоохоронних груп за те, що банк не вжив більш негайних заходів для припинення фінансування викопного палива.

«COVID-19 — це сигнал тривоги для всіх нас, включаючи мене особисто. Ми бачили, наскільки нестійкою є світова економіка щодо великої загрози, в даному випадку — щодо події у сфері здоров’я. І це приносить усвідомлення того, що може зробити велика кліматична подія», — сказав Квін в інтерв’ю Reuters.

HSBC прагне досягти «нульового рівня чистих викидів» у власній діяльності до 2030 року, додав він.

Хоча інші британські банки, такі як NatWest NWG.L, вже встановили подібні природоохоронні цілі, мета HSBC досягти її через свою величезну клієнтську базу, орієнтовану на Азію, є одним з найважливіших зобов'язань, зроблених глобальним кредитором на сьогоднішній день.

Однак за банком буде пильно стежити громадськість, відслідковуючи, наскільки швидко й повно він досягає своєї нової мети, яка оприлюднена лише як ціль, а не як тверде зобов'язання.

Також активісти перевірятимуть, чи продовжуває банк фінансувати деяких клієнтів, пов’язаних із викопним паливом, особливо на ринках, що розвиваються.

HSBC зазнає все більшого тиску з боку активістів, акціонерів та політиків, які заявляють, що він сприяє зміні клімату, фінансуючи екологічно шкідливі проекти.

Квін заявив: «Ми даємо ринку зобов’язання, що наше загальне фінансування до 2050 року призведе до нульового рівня чистих викидів».

Критики заявляють, що HSBC відставав від колег у відповіді на кліматичні виклики та ризикував програти таким конкурентам, як BNP Paribas BNPP.PA, які вже встановили цілі зменшення викидів вуглецю.

Цього тижня великий банк JPMorgan JPM.N з Уолл-стріт став останнім банком, який розширює інвестиції в чисту енергію та працює в напрямку нульових викидів до 2050 року, відповідно до Паризької угоди 2015 року про клімат.

Маючи багато азіатських клієнтів, безпосередньо пов’язаних із вугільним сектором, чий рівень викидів є головним фактором глобального потепління, HSBC знаходиться у жорсткішому становищі.

Банк не описував детально планів щодо обмеження кредитування вугільної промисловості — ключового рушія багатьох економік Азії. І це, можливо, розлютить учасників кампанії проти змін клімату.

Натомість банк заявив, що дивитиметься крізь «кліматичну лінзу» на рішення щодо фінансування, а також продовжуватиме враховувати «унікальні умови для наших клієнтів у країнах з розвиненою економікою та країнами, що розвиваються».

Кілька груп тиску заявили, що розчаровані тим, що банк не вживає негайних заходів.

«Мінімальним рішенням було б негайне виключення всіх компаній, які планують розширяти видобуток вугілля, і вимагати від інших прийняти стратегію виходу з цього видобутку, як це вже зробили BNP Paribas та багато інших серйозних банків», — сказала Люсі Пінсон, засновник та виконавчий директор Reclaim Finance .

Що таке чистий нульовий рівень викидів (net zero emissions)

У своєму останньому звіті за 2018 рік міжнародна панель щодо зміни клімату IPCC демонструє, що «чисті викиди» (net emissions) повинні бути зменшені до нуля, щоб стабілізувати глобальну температуру. У звіті також зазначено, що будь-який сценарій, який не передбачає їх зниження до нуля, не зупинить кліматичні зміни. Ця мета була затверджена Швейцарією, ЄС та багатьма іншими країнами відповідно до Паризької угоди.

Оскільки Земля вже відчутно реагує на незначні зміни кількості CO, метану та інших парникових газів в атмосфері, викиди цих газів повинні зменшуватися, поки вся система знову не повернеться в рівновагу. Нульовий рівень чистих викидів (net zero emissions), про який говорить банк, означає, що всі техногенні викиди парникових газів повинні бути виведені з атмосфери шляхом заходів зменшення. Тим самим людство змінить на краще кліматичний баланс Землі, а глобальна температура стабілізується.

Однак слід зазначити: чим пізніше буде досягнуто цієї мети, тим вищими повинні бути так звані «негативні» викиди, тобто коефіцієнт їх скорочення.

 

Daimler виплатить США $1,5 млрд через перевищення норм шкідливих викидів на автомобілях Mercedes