Батько Протасевича заявив, що ексредактора Nexta перевели в СІЗО КДБ
Sopa Images

Ексредактора Nexta Романа Протасевича перевели в СІЗО КДБ, де також перебуває його дівчина Софія Сапега, затримана разом з ним в аеропорту Мінська.

Дмитро Протасевич, батько Романа, впевнений, що його сина били після затримання. Про це він розповів в інтерв’ю BBC.

Протасевич-старший сумнівається, що його син «бадьорий і веселий», як Роман сказав своєму адвокатові на першій зустрічі.

«Вони (Протасевич та Сапега — Прим. Ред.) можуть на людях говорити, що вони бадьорі, веселі тощо. Швидше за все, їх змусили. Вони сидять там, де радості і веселощам немає місця. Це можна зіграти. У нас серйозно затиснули адвокатів, їм дали підписку (про нерозголошення — Прим. Ред.)», — сказав Дмитро Протасевич.

Адвокат Романа Протасевича відвідала опозиціонера у СІЗО та розповіла про його стан

Батьки Романа впевнені, що їхнього сина били після затримання.

«У нас є глибокі побоювання за стан здоров'я Романа після відео, яке з'явилося. Знаючи його і знаючи ті методи, які застосовують у СІЗО КДБ, нам не складно припустити, що його стан вимагає контролю з боку влади», —  підкреслив його батько.

26 травня адвокат Романа Протасевича Інеса Оленська звернулася до Слідчого комітету з вимогою провести його медичний огляд з метою виключення застосування до підзахисного фізичного насильства і тортур.

«Ми як і раніше наполягаємо, щоб до нього допустили лікарів. Адвокат — це ж не лікар. Ну, він бадьорий і веселий — це ж ні про що не говорить. Ми будемо домагатися, щоб до нього пустили лікарів і оцінили об'єктивно його стан», — наголосив Протасевич-старший.

28 травня сестрі Романа вдалося передати в ізолятор першу передачу.

Дівчину Протасевича вперше після майже тижневого затримання відвідав адвокат