В КНДР засудили двох підлітків до 12 років каторги за кіно з Південної Кореї (відео)
BBC Korean

У КНДР двох 16-річних хлопців засудили до 12 років каторжних робіт за перегляд південнокорейського кіно. Кадри показового «судового процесу» BBC Korean надав науково-дослідний інститут South and North Development, який працює з перебіжчиками з Північної Кореї.

«Суд» пройшов, імовірно у 2022 році, на відкритому стадіоні перед сотнями студентів. На відео чутно голос диктора, який повторює державну пропаганду: «Культура гнилого маріонеткового режиму поширилася навіть на підлітків. Їм лише по 16 років, але вони зруйнували своє майбутнє».

Повідомляється, що ці кадри поширювали у Північній Кореї для «ідеологічної освіти». ВВС зазначає, що подібні відео дуже рідно потрапляють за кордон, оскільки в КНДР жорстко слідкують за будь-якими спробами несанкційованого витоку інформації про життя у країні.

Південнокорейські розваги давно заборонені у Північній Кореї, однак останнім часом покарання за їхній перегляд суттєво посилили.

Так, у минулому неповнолітніх, які порушували ці заборони, відправляли до молодіжних трудових таборів, а не за ґрати. Проте у 2020 році в КНДР ухвалили закон, який передбачає смерту кару за перегляд або розповсюдження південнокорейських розваг.

Втікач з КНДР розповів ВВС, що його змусили спостерігати за розстрілом 22-річного чоловіка за те, що він слухав південнокорейську музику та показував своєму другові фільми з Півдня.

«Якщо вас спіймають за переглядом американського фільму, ви можете відкупитися хабарем, але за перегляд корейського кіно вас розстріляють», — розповів він.

Проте багато жителів КНДР усе одно готові йти на смертельний ризик — фільми та серіали з Півдня користуються великою популярністю з часів нетривалого потепління у відносинах між країнами у 2000-х роках.

«Для жителів Північної Кореї південнокорейське кіно є «наркотиком», який допомагає їм забути про сувору реальність», — пояснив втікач.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустить.

У ГУР розповіли, яке озброєння отримує росія від Північної Кореї