Bellingcat опублікував розслідування «справи вагнерівців». Яку роль зіграли Зеленський та Єрмак? (оновлено)

У середу, 17 листопада, міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat оприлюднила розслідування про причини зриву спецоперації із затримання російських найманців з приватної військової компанії «Вагнер», які воювали на боці терористів на сході України та причетні до вбивств і військових злочинів.

Результати розслідування опублікували Bellingcat та Insider.

У Bellingcat зазначають, що спецоперація, яка не має аналогів за своєю складністю та масштабом, мала завершитися примусовим приземленням літака з кількома десятками бойовиків на території України.

Але в останній момент, коли «вагнерівці» вже прямували до мінського аеропорту, операцію «перенесли» після зустрічі розвідників із політичним керівництвом.

Після цього в Україну «вагнерівців» так і не доправили. Їх затримало білоруське КДБ, після чого Білорусь відмовилась видати їх Україні, а доправило до Росії.

«Вагнером» по рейтингу. Навіщо Зеленський згадав про скандальну спецоперацію

Хто відповідав за спецоперацію

Журналісти пишуть, що акцію готувала Служба військової розвідки України ГУР МОУ за підтримки СБУ.

Відповідальними були два старші офіцери: Василь Бурба (голова розвідки Міноборони України) та Руслан Баранецький (заступник голови Служби безпеки України). За даними Bellingcat, вони регулярно проводили брифінги для Зеленського про операцію «Авеню» (саме таку назву мала спецоперація). 

Дослідники розповідають, що «вагнерівців» вербували під видом підготовки для роботи у новій приватній військовій компанії. Далі їх планували затримати, доправити до України та судити.

Спецслужби України відібрали найбільш розшукуваних осіб, які могли б розповісти про резонансні злочини на Донбасі. Зокрема, про збиття військово-транспортного літака біля Луганску, коли загинули 49 військових, а також збиття «Боїнга» MH17.

«Вагнерівцям» придбали квитки на літак з Мінська до Стамбула. Борт планували примусово посадити в Україні під приводом загрози вибуху.

Найманцям сказали зібратися на автовокзалі у Москві 24 липня. Звідти вони автобусом попрямували до Білорусі і мали прибути до аеропорту.

Про роль Зеленського та Єрмака у «справі вагнерівців»

Розслідувачі стверджують, що президент Володимир Зеленський вперше дізнався про спецоперацію 15 червня 2020 року під час брифінгу. Він її «загалом схвалив» і попросив надати докладний план. Його 1 липня затвердив міністр оборони. Bellingcat зазначають, що схвалення глави держави було необхідним, оскільки операція спричинила б великий політичний резонанс.

Оновлення. За день до відправки найманців Бурба та Баранецький прибули до Офісу президента, йдеться в розширеній версії розслідування на сайті Bellingcat. Про це розслідувачам розповів сам Бурба.

Але зустрітися з Зеленським їм не вдалось, оскільки той був зайнятий, і вони не змогли зустрітися з ним особисто.

За словами Бурби, голова офісу президента Андрій Єрмак запропонував відкласти операцію на тиждень. Днем раніше президент Зеленський досяг домовленості з Росією про перемир'я на Донбасі. Таким чином, в Офісі президента вважали, що якщо спецоперація пройде за планом, то перемир'я закінчиться, ще не розпочавшись.

В Офісі президента команді Bellingcat не прокоментували це розслідування.

ТСК не знайшла доказів причетності Зеленського та Єрмака до провалу спецоперації із «вагнерівцями»