«Березень стає лютим». Синоптик розповіла про наслідки зміни клімату в Україні
Pixabay

До кінця березня в Україні буде прохолодно, потеплішає до 10-12 градусів тільки після 25-го числа. Не виключено, що у квітні й травні буде холодно, а також може випадати сніг.

І це не є «дивиною для країни», сказала у коментарі Chas News Наталія Голеня, заступниця начальника відділу метеопрогнозів Українського гідрометцентру.

«Глобальне потепління — це не значить, що буде тільки тепла погода. Будуть й періоди холоду. У грудні минулого року у нас було тепло. Зима нібито зсувається — січень, лютий, березень. Березень стає лютим. Хоча якщо проаналізувати середню температуру, то вона буде у межах норми», — пояснює синоптик.

Цієї весни в Україні ще очікуються опади у вигляді дощу та мокрого снігу, оскільки на нашу територію насуваються циклон та атмосферні фронти, говорить Голеня.

«Наразі погода не є аномальною для березня. Просто останні десять-двадцять років переважно були теплі зими, тому й березень вже сприймається по-іншому. Цьогорічний березень більш-менш нормальний. До кінця місяця сильного тепла не буде. Максимум — 10-12 градусів тепла. І то це вже після 25 березня», — зазначила синоптик.

За її словами, цього тижня на заході та півночі короткочасно утворюватиметься невеликий сніговий покрив. Протягом найближчих трьох діб у Карпатах випаде значний сніг, очікується приріст снігового покриву й сходження снігових лавин. 

«На решті території України будуть невеликі та помірні опади у вигляді дощу та мокрого снігу. На Півдні переважно дощитиме. Температурний фон знизиться до таких показників — від трьох морозу до трьох градусів тепла. Вдень температура коливатиметься від одного до шести градусів тепла», — наголосила співробітниця Укргідрометцентру.

У центрі, на півдні та на сході протягом наступних трьох днів температура може досягати 10 градусів тепла. Значне ж потепління слід очікувати після 25 березня. Тоді й вночі буде плюсова температура. Водночас вдень температурні показники коливатимуться від 5 до 15 градусів тепла, говорить синоптик.

Примхлива погода. У Києві з’явилися власні дорожні метеостанції (фото)