«Без паніки». Експерти ВООЗ сьогодні обговорять безпечність вакцини AstraZeneca
Getty Images

Всесвітня організація охорони здоров'я 16 березня обговорить проблему безпечності вакцини від коронавірусу AstraZeneca.

Про це пише DW з посиланням на заяву гендиректора організації Тедроса Гебреісуса.

«Експертна комісія ВООЗ з питань безпечності вакцин вивчає всі доступні дані та знаходиться в тісному контакті з Європейським агентством з лікарських засобів (ЕМА) і проведе зустріч завтра (16 березня)», — заявив Гебреісус під час віртуального брифінгу.

Гендиректор ВООЗ пояснив: «Це не обов'язково означає, що ці події пов'язані з вакцинацією проти COVID-19, але це звичайна практика їх розслідування, і це показує, що система спостереження працює і діє ефективний контроль».

Проблеми з вакциною від коронавірусу AstraZeneca

Скандал навколо вакцини британо-шведської фармацевтичної компанії виник після смерті кількох щеплених вакциною AstraZeneca. Після щеплення у них розвинулася тромбоемболія.

Використання вакцини призупинили Данія, Норвегія, Ісландія, Італія, Австрія, Румунія, Болгарія, Таїланд, ПАР.

При цьому раніше влада Німеччини і Франції називала такі дії інших країн необґрунтованими і закликала продовжити застосування препарату.

У самій AstraZeneca заявили, що випадки тромбозу у щеплених від COVID-19 не пов'язані з вакцинацією.

15 березня Німеччина, Франція, Іспанія, Кіпр і Словенія призупинили використання вакцини AstraZeneca.

Вакцина AstraZeneca не пов’язана з утворенням тромбів, запевняє ВООЗ

У Всесвітній організації охорони здоров'я заявили про відсутність задокументованих смертей внаслідок щеплень вакциною AstraZeneca, а також зв’язку між препаратом і утворенням тромбів.

Про це повідомляє агентство Reuters, яке цитує головну наукову співробітницю ВООЗ Сумію Свамінатан.

Вона сказала: «Ми не хочемо, щоб люди панікували».

У ВООЗ запевняють, що попри те, що країни почали відмовлятися від вакцини AstraZeneca для вивчення можливих побічних ефектів, у світі не зафіксували жодного смертельного випадку внаслідок вакцинації проти COVID-19.

Свамінатан заявила, що досі не встановлено жодного зв'язку між так званими тромбоемболічними інцидентами, про які повідомляли у декількох країнах, та COVID-щепленням.

Позиція України. Інформація про те, що деякі країни можуть не визнавати Covishield, є фейком

Як повідомляє «Коронавірус інфо», заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко наголосив, що міжнародне свідоцтво про вакцинацію є дійсним, якщо вакцину, яка використовується, затвердила ВООЗ. Також є Covishield. Ця норма прописана в міжнародних медико-санітарних правилах, яких дотримуються усі держави-члени ВООЗ. 

«Наразі ВООЗ затверджено вакцини виробництва Pfizer / BioNTech (BNT162b2), Moderna (mRNA-1273) та Astra Zeneca / Oxford University ‎з майданчиками в Індії та Кореї. Тому при вакцинації препаратом Covishield від Astra Zeneca / Oxford University жодних проблем щодо видачі міжнародного свідоцтва про вакцинацію та його подальшого використання не виникатиме», — наголосив Ляшко.

Канада вважає вакцину AstraZeneca безпечною

В уряді Канади не вбачають ризиків у застосуванні вакцини AstraZeneca для масового щеплення проти коронавірусу.

Як повідомляє «Укрінформ», про це на пресконференції у Монреалі заявив прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

Департамент охорони здоров’я Канади, наші експерти та науковці приділяють дуже багато часу, аби гарантувати безпечність та ефективність усіх вакцин, затверджених у Канаді. Найкращою вакциною є та, яку ви можете найшвидше отримати

Трюдо відповів на запитання про небажання окремих канадців робити щеплення вакциною AstraZeneca. Він додав, що канадські фахівці ретельно стежать за тим, «що відбувається із конкретною партією вакцини, яку використовують у Європі». За словами Трюдо, жодна доза вакцини AstraZeneca, яка використовується в Канаді, не надійшла з тієї ж партії.

Глава уряду Канади також повідомив, що його мати, 72-річна Маргарет Трюдо, зробила щеплення проти COVID-19. Він наголосив, що й сам охоче вакцинується, але не випереджатиме свою чергу.

Вся вакцина розробки AstraZeneca, яка використовується в Канаді, була виготовлена в Індії за ліцензійною угодою під назвою Covishield. Канада закупила 2 млн доз цього препарату.

У Європейському агентстві з лікарських засобів заявили, що проведені дослідження не виявили жодних ознак, які вказували б на підвищені ризики виникнення тромбів у крові пацієнтів, вакцинованих препаратом проти COVID-19 виробництва Oxford/AstraZeneca.

У ВООЗ рекомендують продовжити її застосування, поки йде розслідування причин виникнення тромбозу в деяких вакцинованих.

Тим часом AstraZeneca Plc запевнила, що огляд даних стосовно безпеки людей, щеплених вакциною проти COVID-19, не показав жодних доказів підвищеного ризику утворення тромбів.

Польща не відмовляється від щеплень вакциною AstraZeneca

У Польщі не бачать причин відмовлятися від застосування вакцини AstraZeneca, оскільки не фіксують суттєвих побічних наслідків.

Про це повідомив «Укрінформ» із посиланням на заступника міністра МОЗ Польщі Вальдемара Краску

«У деяких країнах вказувалося на появу побічних наслідків тромбоемболії після щеплення цією вакциною. У Польщі не зафіксовано таких випадків», — сказав чиновник.

Краска додав: якщо Європейське агентство з питань лікарських засобів (EMA) прийме рішення призупинити щеплення цією вакциною, то Польща його виконає.

У свою чергу глава МОЗ Польщі Недзельський повідомив, що у Польщі виконано 583 тисяч щеплень вакциною AstraZeneca, а побічні наслідки зафіксовано лише у 4% випадків.

За його словами, користь від щеплення вакциною AstraZeneca для безпеки польського суспільства є набагато вищою, ніж можливі ризики.

Які європейські держави призупинили уколи AstraZeneca через проблеми зі згортанням крові

Кілька європейських країн припинили використання вакцини AstraZeneca на тлі непідтверджених побоювань, що укол міг призвести до тромбів. Перелік наводить The Guardian.

Австрія

Минулого понеділка Австрія призупинила використання однієї партії вакцини AstraZeneca після того, як одній людині діагностували множинний тромбоз і вона померла через 10 днів після вакцинації.

Естонія, Латвія, Люксембург, Литва та Румунія

Ці країни також призупинили вакцинацію, але лише ті з тієї ж партії, що і Австрія.

Данія

Данія була однією з перших країн, яка припинила всі щеплення AstraZeneca після того, як 60-річна жінка померла після появи тромбу. Національне агентство охорони здоров'я країни заявило у четвер, що не встановило зв'язку між згустками крові та вакциною, але буде робити паузу зі щепленнями на два тижні.

Норвегія та Ісландія

У той же день дві країни повторили приклад Данієї. «Ми чекаємо додаткової інформації, щоб перевірити, чи існує зв'язок між вакциною та цим випадком утворення тромбів», — сказав Гейр Букхольм з Національного інституту охорони здоров'я Норвегії.

Нідерланди та Ірландія

Міністерства охорони здоров'я Нідерландів та Ірландії заявили в неділю, що припиняють використання вакцини як запобіжний захід після повідомлень про смерть та три госпіталізації в Норвегію напередодні. Голландський міністр охорони здоров'я Уго де Йонге сказав: «Ми не можемо допустити жодних сумнівів щодо вакцини».

Німеччина

Міністерство охорони здоров'я Німеччини заявило в понеділок, що державний орган з питань вакцин, Інститут Пола Ерліха, «вважає необхідним подальше розслідування після нових повідомлень про тромбоз головного мозку у зв'язку з вакцинацією в Німеччині та Європі».

Франція

Президент Еммануель Макрон заявив, що Франція також припинить щеплення AstraZeneca «з обережності» і сподівається відновити їх, коли EMA закінчить розслідування, яке очікується в четвер.

Італія

Італія, яка раніше забороняла ту саму партію щеплень, що й Австрія, в понеділок розширила свою заборону на всі партії вакцин AstraZeneca. Державний орган з лікарських засобів «Айфа» заявив, що припинить щеплення як «запобіжний і тимчасовий захід»

Іспанія

Міністр охорони здоров'я Іспанії заявив у понеділок, що уряд припинить введення вакцини принаймні на два тижні.

Словенія

Міністр охорони здоров’я Янез Поклукар заявив у понеділок, що уряд тимчасово припинить використання вакцини «з обережності» до рішення комітету з безпеки. Очікується, що комітет оголосить своє рішення про подальші дії в четвер.

AstraZeneca заявляє, що до цього часу укол її вакцини отримали 17 млн людей. А випадки утворення тромбів були «набагато нижчими, ніж тоді, коли вони відбувалися б природним чином серед загальної популяції».

Вінницька, Львівська області та Київ — на шляху до «червоної» зони