Безоса і Бренсона, які злітали у космос, ймовірно, не зможуть визнали астронавтами

Федеральне управління цивільної авіації США (FAA) нещодавно ухвалило нові правила визначення статусу астронавта, за якими видають значки «крил астронавта». 

Це означає, що Джефф Безос і Річард Бренсон, можливо, не зможуть отримати нагороду від уряду США.

Про це заявили у FAA, цитує BBC.

Згідно з новими правилами, претенденти на звання астронавта повинні пролетіти на висоті 50 миль (80 км) у складі льотного екіпажу і зробити внесок у впровадження безпеки космічного польоту.

Що саме ховається під останнім формулюванням, визначатимуть чиновники FAA.

Це перші зміни з моменту початку програми «крил астронавта» у 2004 році, тобто за останні 17 років. Внесли зміни якраз у день польоту Джеффа Безоса, засновника Amazon.

У своїй заяві управління цивільної авіації зазначило, що змінили вимогли для отримання «крил», щоб привели у більшу відповідність цього визнання до його мети.

Мовляв, цей статус впроваджували задля захисту громадської безпеки під час комерційних польотів у космос.

Як пише ВВС, Безос та троє інших членів екіпажу, які літали на космічному кораблі Blue Origin, мають мало шансів отримати бажаний титул.

Напередодні запуску Боб Сміт, генеральний директор Blue Origin сказав, що «члену екіпажу насправді нічого робити», тобто летіли в повністю автоматичному режимі.

Водночас у британського мільярдера Річарда Бренсона більше шансів отримати статус астронавта і цей значок.

Він активно брав участь у випробувальних польотах свого ракетоплана Unity.

Сьогодні мільярдер Бренсон летить в космос на ракетоплані VSS Unity. Пряма трансляція

Що за «крила астронавта»

Звання астронавта і отримання «крил астронавта» — нагрудної відзнаки у Штатах вручають учасникам комерційних космічних місій.

Звання астронавтів у США присуджують три державні структури: збройні сили, NASA і FAA. Перші дві видають «крила» виключно своїм службовцям або співробітникам.

А ось Федеральне управління цивільної авіації США почало присуджувати «крила комерційного астронавта» у 2004 році, коли корабель SpaceShipOne компанії Virgin Galactic став першим приватним космічним кораблем, який досягнув космосу.

Вперше «крилами астронавта» були нагороджені Алан Шепард-молодший і Вірджіл Гриссом на початку 1960-х років за їх участь в програмі «Меркурій-сім».

Сьогодні команда Джеффа Безоса відправиться у космос (відеотрансляція)