«Безпека — наш пріоритет». Зеленський запропонував Меркель обговорити транзит газу через Україну в межах «нормандського формату»
Getty Images

Володимир Зеленський, президент України під час робочого візиту 12 липня до Німеччини обговорив низку важливих для країни питань із Ангелою Меркель, канцлером Німеччини.

Український президент починаючи свою промову зазначив, що порушуватиме безпекові питання, бо це пріорітет країни.

Серед питань, які розглядались на зустрічі це посилення ролі Німеччини в «нормандському форматі», припинення війни на сході України, будівництво газопроводу «Північний потік-2» та подолання пандемії коронавірусу.

«Я думаю, що нормандський формат може бути майданчиком, де можуть підніматися енергетичні питання. Я сказав пані Меркель, що Україна може бути відключена від газу. Ми всі ризикуємо. Газ може не отримати і окупована територія Донбасу. А це ті зобов'язання, які брали на себе учасники Нормандії», — заявив Зеленський.

Меркель, зі свого боку зазначила, що питання щодо «Північного потоку-2» дійсно можуть обговорюватися під час зустрічі «нормандської четвірки», однак вона наголосила, що це не буде частиною урегулювання на Донбасі.

Лідери ЄС не підтримали пропозицію Меркель про «прямий контакт» із Путіним

«Ми хочемо досягти того, щоб лишився транзит газу через Україну й у майбутньому. Ми хочемо, щоб Україна залишалася транзитною країною для газу, навіть після завершення будівництва «Північного потоку-2»», — додала канцлер.

Крім того, Зеленський закликав лідерів Німеччини і Франції натиснути на Росію, щоб її керівники погодилися на зустріч у нормандському форматі і завершили війну на Донбасі.

«Я вважаю прекрасним проєкт, який готувала німецька сторона спільно з французькою, під назвою ключові кластери з виконання мінських домовленостей. Україна підтримала цей проєкт, і він зараз знаходиться у російської сторони. Тільки Росія сьогодні не акцептувала ці кроки закінчення війни в Донбасі», — сказав Зеленський.

Меркель під час розмови заявила про повільне виконання мінських домовленостей. За її словами, необхідна реалізація «формули Штайнмаєра».

Також лідери країн обговорили питання подолання пандемії коронавірусу.

«Україна і Німеччина хочуть разом подолати виклики пандемії. Можемо сьогодні обіцяти Україні до 1,5 млн доз вакцини від коронавірусу. Це дуже важливий крок», — заявила канцлер Німеччини.

Однак вона не уточнила, яку саме вакцину надасть Україні уряд Німеччини. 

Зазначимо, що це прощальна особиста зустріч двох лідерів. Після 16 років правління Ангела Меркель більше не балотуватиметься на найвищу посаду в країні.

Меркель поговорила з Зеленським і Путіним з нагоди 80-річчя нападу Гітлера на СРСР