Безпекова угода та 2,5 млрд фунтів для України: головне з виступу британського прем’єра Сунака у Раді

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак виступив з промовою у Верховній Раді України.

Про це повідомив нардеп від фракції «Голос» Ярослав Железняк.

У своїй промові Сунак пригадав, що вперше відвідав Україну 10 років тому, у рік протестів на Майдані. Він заявив, що бачить, що народ України досі хоче реалізувати свої мрії.

«Путін має зрозуміти, що жодна армія не може перемогти вільних людей — і тому Україна має перемогти. Він зараз вже дійшов до того має принижуватися просити зброю у Ірану та Північної Кореї», — цитує нардеп британського прем’єра.

Сунак заявив, що Україна та Британія підписали нову угоду про співпрацю та домовились про нове партнерство, що стосується відбудови України.

Крім того, британський прем’єр оголосив про найбільший пакет військової допомоги Україні від Британії з початку вторгнення розміром у 2,5 млрд фунтів ($3,19 млрд). Він включатиме більше протитанкових засобів, більше ракет, сотні тисяч нових артилерійських снарядів, підготовка тисяч українських військових.

«Але найкращий варіант допомогти перемогти — це допомогти розвитку вашої військової промисловості», — сказав Сунак.

З гранту 200 млн фунтів Британія допоможе розпочати виробництво дронів як в Україні, так і за її межами.

Премʼєр розповів, що Україна та Британія також підписали нову двосторонню безпекову угоду. За його словами, країна підтримує прагнення України бути у НАТО і «це не Україна буде сильніша і потребує з НАТО, а НАТО потребує Україну».

Зі слів Зеленського цей договір став першим у сфері угод з безпеки на виконання домовленостей, узгоджених під час саміту НАТО у Вільнюсі між Україною, членами G7 та іншими країнами. А зобов’язання з безпеки Британії за цим документом діятимуть до вступу України в НАТО.

«Наша безпекова угода передбачає, що вам не доведеться просити чи вмовляти- Велика Британія буде тут з першого до останнього дня з вами», — розповів британський прем’єр.

Також під час виступу Сунак розповів, що як символ підтримки України привіз Британський прапорт, підписаний всім Урядом Великої Британії

«Ми тут. Ми ніколи вас не кинемо. Ми будемо стільки скільки треба з вами», — додав Сунак.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Хто такий Ріші Сунак, який став новим прем’єр-міністром Великої Британії