Безвіз в українців забирати не будуть. Але це не точно

Європейський союз та США виразили занепокоєність щодо вибору нового голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури України. В Європарламенті пішли далі, попередивши про загрозу для подальшого безвізового режиму України та ЄС.

Chas News поцікавився у Павла Клімкіна, колишнього міністра закордонних справ, саме за каденції якого українці отримали можливість подорожувати до Європи без віз, чи дійсно є загроза втратити таку можливість. Зі слів дипломата можна зробити висновок, що простих українців не будуть карати за дії недолугої влади, яку вони самі ж вибрали. Але, це поки що.

«Однією з головних умов щодо надання безвізу для України було створення антикорупційної інфраструктури. Наші європейські партнери будуть спостерігати, як ситуація розвиватиметься надалі. У випадку, коли вони помітять демонтаж антикорупційної інфраструктури, будуть прийматися відповідні рішення. Я не думаю, що одразу будуть карати простих українців позбавленням безвізу. Спершу будуть якісь інші інструменти попередження, наприклад, щодо фінансової підтримки», — сказав Chas News Клімкін.

Проте, Клімкін не виключив, що через певний час питання перегляду безвізового режиму все ж таки може стати на порядку денному. Але, з огляду на європейську бюрократію, не зміг зпрогнозувати, скільки часу це займе.

«Представники Європейського союзу підготують доповідь про виконання умов безвізу Україною. Потім вона буде розглядатися відповідними інституціями, і виходячи з цього, буде прийматися рішення. Наші західні друзі і партнери вже передали українській владі необхідні сигнали, впевнений, що вона їх почує», — сказав дипломат.

Нагадаємо, антикорупційною інфраструктурою є електронні декларації політиків і чиновників, Національне агентство запобігання корупції , Національне антикорупційне бюро, Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Вищий антикорупційний суд. За час їхнього існування, ми побачили небагато користі в боротьбі з тією ж корупцією, але вони є основою безперешкодного подорожування ЄС.