Білий дім відмовився передавати Україні безпілотники Gray Eagle — ЗМІ

Адміністрація Джо Байдена відмовилася передавати Україні розвідувально-ударні безпілотники Gray Eagle MQ-1C.

Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на американських високопосадовців, які вирішили залишитися анонімними.

За їх словами, Пентагон відхилив цей запит через занепокоєння, що передача безпілотників призведе до ескалації конфлікту і продемонструє Москві, що США надають озброєння, яке може завдавати удари углиб території рф.

Американські посадовці також непокоїлися, що у випадку втрати дронів їх передова оптика може опинитися у руках росіян. Однак, як пише газета, ці побоювання не відіграли головну роль при прийнятті рішення.

Представник компанії General Atomics, яка виготовляє Grey Eagle, підтвердив, що їх вже проінформували про відмову у постачанні безпілотників Україні.

Нагадаємо, і запитом щодо передачі ударних дронів неодноразово зверталися до Білого дому як Україна, так і американські політики. Зокрема, у вересні 17 конгресменів підписали лист із проханням пришвидшити розгляд питання про передачу Grey Eagle нашій країні.

MQ-1C Gray Eagle — розвідувально-ударний безпілотник, розроблений компанією General Atomics Aeronautical Systems. Свій перший політ він виконав у 2004 році.

Дрон може перебувати в повітрі до 30 годин з дальністю дії до 400 кілометрів. В першу чергу він призначений для розвідки, однак також може і уражати цілі. Для цього Gray Eagle може нести чотири ракети AGM-114 Hellfire класу «повітря — земля» або до чотирьох керованих авіабомб GBU-44.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Рф втратила 100 тис. солдат вбитими і пораненими, Україна, імовірно, стільки ж — Пентагон