Білорусь виключили з конкурсу «Євробачення» 2021 через пісню

Організатори міжнародного пісенного конкурсу «Євробачення» відмовили Білорусі в участі в конкурсі цього року. Причина: заявлена композиція порушує правила та може нашкодити репутації фестивалю.

«Ми звернулись до Білоруської телерадіокомпанії, яка відповідає за участь Білорусі на «Євробаченні», з проханням вжити необхідних заходів, внести зміни для відповідності правилам. БТРК представила нову пісню тих самих виконавців. Європейський мовний союз та правління Конкурсу, ретельно вивчили новий проєкт та дійшли висновку, що нова пісня також порушує правила конкурсу та може завдати шкоди його репутації», — йдеться в заяві організаторів.

Вони констатують, що БТРК не змогла подати заявку протягом продовженого терміну, тому Білорусь не братиме участі в «Євробаченні» у 2021 році.

Білорусь збиралася відправити гурт «Галаси ЗМеста» з піснею I'll Teach You («Я навчу тебе»). Музиканти групи не приховують своїх симпатій до режиму Олександра Лукашенка, і в багатьох піснях висміюють тих, хто виступає за зміни в країні.

В заявленій на конкурс пісні йдеться: «Я научу тебя плясать под дудочку. Я научу тебя клевать на удочку. Я научу тебя ходить по струночке. Ты будешь всем доволен, рад всему».

Європейський мовний союз  визнав цю пісню такою, що не відповідає правилам конкурсу. 

Цього року пісенний конкурс «Євробачення» має пройти в Роттердамі (Нідерланди) з з 18 по 22 травня. Україну представлятиме гурт Go_A.

Український гурт Go_A представив кліп на оновлену пісню для Євробачення-2021 (відео)