Білорусь вимагає, щоб Польща видала засновників NEXTA
Kacper Pempel

7 лютого проходить міжнародний День солідарності з Білоруссю. Саме сьогодні слідчий комітет РБ направив через генпрокурора до Польщі документи на екстрадицію засновника Telegram-каналу NEXTA Степана Путіло та його ексголовреда Романа Протасевича.

Про це начальник міжнародно-правового відділу Слідчого комітету Білорусі Михайло Вавуло розповів в інтерв'ю газеті «Беларусь сегодня».

Вавуло назвав засновників NEXTA «злочинцями» і «правопорушниками».

Степан Путіло — очільник Telegram-каналу NEXTA, який торік влада РБ назвала «екстремістським». Це сталося, оскільки канал координував мітинги проти сфальсифікованих президентських виборів, публікував розгорнуту інформацію про протести в країні та відео безчинств силовиків.

Путіла і Протасевича звинувачують в «організації масових заворушень і групових дій, що грубо порушують громадський порядок».

Проти них вже порушили кримінальну справу в зв'язку з «вчиненням навмисних дій, спрямованих на порушення соціальної ворожнечі за ознакою професійної приналежності, що стосується двох професійно-соціумних груп - представників влади та правоохоронців, з серпня по вересень поточного року за допомогою створених і керованих ними телеграм-каналів».

Chas News повідомляв, що суд у Мінську визнав опозиційний Telegram-канал NEXTA «екстремістським». 

Засновника та редактора Telegram-каналу Nexta влада Білорусі звинуватила в організації масових заворушень