Білоруска Тімановська попросила притулку в Польщі після спроби примусово відправити її з Олімпіади додому

Білоруська спринтерка Христина Тімановська провела ніч у готелі аеропорту Токіо після намагань влади насильно повернути її в Білорусь через критику спортивного керівництва. 

Про це повідомляє BBC.

Спортсменка заявила, що у неділю, 1 серпня, до неї увірвалися представники делегації Білорусі та наказали за дві години зібрати речі для депортації додому. 

В офіційній заяві про припинення участі в Іграх в Токіо-2020 Христини Тімановської, опублікованій Національним олімпійським комітетом Білорусі, сказано, що спортсменка припиняє участь у змаганнях через «емоційно-психологічний» стан.

Пізніше Telegram-канал «Нік і Майк» опублікував аудіозапис розмови Тімановської з Юрієм Моісевичем, головним тренером білоруської збірної з легкої атлетики, і Артуром Шумаком, заступником директора центра олімпійської підготовки. Співрозмовники переконують спортсменку виїхати з Токіо.

В аеропорту Тімановська звернулася до поліції Японії за захистом. Там їй запропонували охорону та місце у готелі в аеропорту Токіо.

Сьогодні дві європейські країни — Чехія та Польща — заявили про готовність надати спортсменці візу для в'їзду, аби вона могла подати заяву про надання міжнародного захисту. Представник польського міністерства закордонних справ Марцин Пшідач заявив, що вона може продовжити свою спортивну кар'єру в Польщі. 

Олександр Опейкін, представник Білоруського фонду спортивної солідарності, розказав, що Тімановська подала заяву на надання політичного притулку в Польщі і вже перебуває в дорозі. 

1 серпня стало відомо, що білоруську спортсменку Христину Тімановську намагаються силоміць вивезти з Олімпіади в Токіо. Напередодні вона рокритикувала білоруське спортивне начальство через несподіване включення до складу естафети 4х400 метрів. У соцмережах вона сказала, що не спеціалізується на цій дистанції й наголосила, що жоден з головних тренерів не спробував дізнатися про її стан чи поговорити з нею раніше про це. 

Білоруську спортсменку насильно вивозять з Олімпійських ігор через критику начальства