Білоруського опозиціонера Віктора Бабарика засудили до 14 років колонії
Telegram/Вместе

Віктора Бабарика, кандидата в президенти Білорусі на виборах 2020 року, засудили до 14 років позбавлення волі та штрафу у розмірі $57 тис.

Судді своїм рішенням задовольнили вимогу прокуратури, яка просила для Бабарика покарання у вигляді 14 років в колонії посиленого режиму, повідомляє «БЕЛТА».

Ексглаву «Белгазпромбанку» затримали у червні 2020 року, через місяць після балотування у президенти. Основним пунктом звинувачення було виведення $430 млн на рахунки у латвійських банках.

У Telegram-каналі опозиціонера зазначили, що він єдиний, хто не визнав свою провину. Колишні підлеглі Бабарика пішли на угоду зі слідством.

Правозахисна організація Amnesty International визнала Бабарика та інших підсудних у «справі Белгазпромбанку» в’язнями совісті. Опозиція вважає, що чоловіка засудили за те, що він хотів стати президентом Білорусі.

Хто такий Віктор Бабарико

Віктор Бабарико 20 років очолював «Белгазпромбанк», який є філіалом російського «Газпромбанку».

12 травня 2020 року він висунув свою кандидатуру на виборах президента Білорусі. Бабарика вважали головним конкурентом Олександра Лукашенка.

Але вже 18 червня опозиціонера арештували за звинуваченнями в ухиленні від сплати податків, відмиванні грошей та хабарництві.

Адвокат ексбанкіра заявила, що це зробили для того, щоб виключити Бабарика із виборчого процесу.

Правозахисники заявляють, що у Білорусі силовики затримали громадянина України