Більше 10 мільйонів дострокових голосів американці віддали на президентських виборах

Американські виборці почали достроково голосувати й віддали вже понад 10 мільйонів голосів на президентських виборах 3 листопада. Цифра значно випереджає дострокове голосування у 2016 році та передбачає велику явку, згідно з даними, зібраними Проектом виборів США.

Активізація дострокового голосування відбувається на тлі пандемії коронавірусу, яка й стала причиною голосування поштою на дострокових виборах. Особливо активно, згідно повідомлення Reuters, його практикують прихильники Демократичної партії США.

Президент від Республіканської партії Дональд Трамп посіяв сум’яття й недовіру до голосування поштою, зробивши неодноразові та необгрунтовані звинувачення в широкомасштабних шахрайствах перед дебатами з кандидатом від демократів Джо Байденом.

Станом на ніч понеділка майже 10,4 млн американців проголосували в штатах, які повідомляють дані про дострокове голосування, повідомляє інформаційний ресурс про вибори в Університеті Флориди.

Для порівняння, станом на 16 жовтня 2016 року близько 1,4 мільйона американців проголосували достроково.

Кількість виборчих бюлетенів, поданих у п'яти штатах — Міннесоті, Південній Дакоті, Вермонті, Вірджинії та Вісконсіні — вже перевищує 20% від загальної кількості явок у 2016 році, повідомляє Проект виборів.

Президентські вибори у США 2020 року відбудуться у вівторок, 3 листопада, і стануть 59-ми виборами президента США. Виборці оберуть президентських виборників, які, в свою чергу, оберуть нового президента і віцепрезидента США через колегію виборників.

Голосування відбувається на тлі політичного курйозу — підтримки Трампа з боку афганського руху «Талібан». Член цього радикального ісламістського угрупування Забіула Муджахид заявив, що рух підтримує переобрання на посаду чинного президента США Дональда Трампа. Водночас американський лідер не прийняв підтримку ісламістського руху.

 

Продавці коноплі у США радіють, а їхні акції стрімко зростають