Більше 3 тис. засуджених уже подали заяви на службу в армії — Мін’юст
Unsplash

Заяви на умовно-дострокове звільнення з в’язниці для участі в обороні України вже подали понад 3 тис. засуджених.

Про це в ефірі телемарафону розповіла заступниця міністра юстиції Олена Висоцька.

«Це більше 3 тисяч людей. Ми так і прогнозували до прийняття цього закону. Не можна говорити, що всі 20 тисяч людей, про які ми зазначали як потенціал, приєднаються. Тому що при попередніх опитуваннях близько 4,5 тисяч виявили бажання. Зараз ця цифра буде коливатися», — зазначила вона.

Висоцька пояснила, що у відомстві розуміли, що охочі мобілізуватися серед ув’язнених будуть, але закон обмежить ту чи іншу категорію. Так, не можна говорити, що всі бажаючі потраплять на умовно-дострокове звільнення і укладуть контракт.

Крім того, ВЛК перевірятимуть засуджених на суспільно-небезпечні хвороби — ВІЛ-інфекція, туберкульоз або гепатити. Ці захворювання не дозволять їм мобілізуватися.

Також заступниця зауважила, що закон містить перестороги на випадок, коли укладення контракту розглядають як можливість вийти на свободу, але не воювати.

«Потрібно розуміти, що у закону є певні перестороги на випадок такий. І відповідальність дуже висока за ухилення від укладення контракту. Це від 5 до 10 років позбавлення волі. Тому всі, хто хочуть спекулювати на цій темі, такі люди можуть потрапити під додаткову відповідальність і приєднати до своїх попередніх строків ще до 10 років позбавлення волі», — сказала заступниця міністра юстиції.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.