Біля берегів Шрі-Ланки тоне судно з хімікатами
Sri Lanka Air Force

Біля берегів Шрі-Ланки, неподалік від порту Коломбо, тоне вантажне судно з хімікатами. Спеціалісти попереджають про загрозу екологічної катастрофи.

Про це повідомляє BBC.

Судно X-Press Pearl зареєстроване в Сінгапурі. Воно горіло майже два тижні. Експерти кажуть, що сотні тонн нафти з паливних баків можуть витекти в море, якщо судно затоне. Це завдасть значної шкоди морській флорі та фауні.

Військово-морські сили Шрі-Ланки та Індії протягом останніх днів разом намагалися загасити пожежу та запобігти розлому та затопленню корабля.

«Корабель тоне. Рятувальники намагаються буксирувати корабель подалі у море, перш ніж він потоне, щоб мінімізувати забруднення, але задня частина судна дрейфує», — наголосив речник ВМС Шрі-Ланки капітан Індика Сілва.

Sri Lanka Air Force

Потоплення судна — «найгірший екологічний сценарій», вважає екологиня Аджанта Перера.

«З усіма небезпечними вантажами, азотною кислотою та всіма іншими речами, а також нафтою на судні, якщо воно затоне, це буквально зруйнує все морське дно», — сказала вона.

Прибережна ділянка поблизу міста Негомбо, де розташовані одні з найбільш незайманих пляжів країни, вже кілька днів забруднюється нафтою та сміттям.

Риболовля від Панадури до Негомбо припинена, кажуть в Міністерстві рибного господарства. Спеціалісти говорять, що пожежа виникла в результаті витоку азотної кислоти, про який екіпаж знав з 11 травня. На кораблі було 25 тонн дуже їдкої кислоти, яку використовують для виробництва добрив та вибухових речовин.

Контейнеровоз під прапором Сінгапуру, який стояв на якорі біля порту Коломбо, спочатку повідомив про пожежу на борту через витік хімічної речовини в одному з його контейнерів.

Судно довжиною 186 м вийшло з індійського порту Хазіра 15 травня, з 1 486 контейнерами на борту. Окрім азотної кислоти, у вантажі були інші хімікати та косметика.

Суецький канал розширять після того, як у березні його на шість днів заблокувало судно