Біля Міннеаполісу, де загинув Джордж Флойд, спалахнули нові заворушення
Getty images

Влада американського штату Міннесота ввела Національну гвардію до містечка Бруклін-Центр, що в передмісті Міннеаполіса, після сутичок між поліцією і протестуючими в неділю вночі. Саме в Міннеаполісі в травні минулого року від дій поліції загинув 46-річний Джордж Флойд, що спричинило масові протести по всій країні.

Причиною сутичок у Бруклін-Центрі стала реакція місцевих жителів на загибель 20-річного темношкірого чоловіка на ім'я Даунт Райт. Як повідомляє поліція, вдень у неділю поліцейські зупинили його автомобіль за порушення правил дорожнього руху, повідомляє CNN.

Коли під час перевірки з'ясувалося, що на Райта виданий ордер на арешт, співробітники поліції спробували його затримати. Однак чоловік встиг сісти в свою машину і рушив з місця. Поліцейський відкрив вогонь. Райту вдалося проїхати кілька кварталів, перш ніж машина зіткнулася з іншим автомобілем. Попри надану Райту медичну допомогу він помер.

Через кілька годин до місця події прийшли сотні людей. Почалися сутички з поліцейськими, кілька патрульних машин було пошкоджено. Потім кілька сотень протестуючих рушила в бік поліцейського управління Бруклін-Центру, заявив комісар Департаменту громадської безпеки Міннесоти Джон Харрінгтон.

За його словами, протестуючі кидали каміння в будівлю поліцейського управління, надходили повідомлення про постріли. Після вимог розійтися близько дев'ятої вечора за місцевим часом (п'ятої ранку за київським часом) «пролунав гуркіт» і люди кинулися тікати.

Влада запровадила комендантську годину і оголосила, що місцеві школи в понеділок, 12 квітня, не працюватимуть і перейдуть на дистанційне навчання.

46-річний афроамериканець Джордж Флойд помер 25 травня 2020 року після того, як його затримала поліція у Міннеаполісі, головному місті штату Міннесота.

Це сталося через заяву продавця супермаркету про використання Флойдом фальшивих банкнот. Поліцейський, який затримував чоловіка, притис його шию коліном і не відпускав навіть тоді, коли затриманий говорив, що не може дихати.  

Смерть Флойда викликала хвилю протестів, які переросли в масові заворушення й погроми по всіх штатах. Протестні акції підтримали і в інших країнах світу. На тлі смерті Флойда всесвітню популярність отримало громадський рух Black Lives Matter, що виступає проти расизму і насильства стосовно чорношкірих, особливо проти поліцейського насильства.

Суд щодо смерті Флойда. Поліцейські вбили затриманого своїми діями, кажуть експерти