«Бізнес шанованих людей» вивів з України $22 млрд за три роки

Голова Державної податкової служби Олексій Любченко заявив, що за три роки «бізнес шанованих людей» вивів з України $22,4 млрд.

Про це він сказав в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна».

За словами Любченка, $5 млрд із $22,4 млрд вивели на Кіпр, $4 млрд доларів в Нідерланди, $3 млрд до Великої Британії, $2 млрд доларів до Німеччини.

«Нещодавно у нас відбулася конференція щодо виконання плану BEPS. Ми запросили наших колег з відповідних органів Німеччини, Нідерландів, Британії, Кіпру, Швейцарії, Австрії, Сполучених Штатів — тобто з країн, куди найбільше наші шановані люди вивели грошей», — сказав голова Податкової. За три роки, як каже він, ці неназвані особи вивели $22 млрд. Також він оприлюднив суму контрольованих операцій — близько $90 млрд на рік.

Він додав, що $10 млрд із $22,4 млрд це дивіденди. Загалом з 22,4 млрд доларів сплачено 0,63 млрд доларів податку за середньою ставкою 2,8%.

За словами Любченка, механізм трансфертного ціноутворення (ТЦУ) дозволить залишити в країні $30-40 млрд прибутку.

«Моя позиція — створити умови, коли країна трохи відпочине від нечесної гри», — сказав голова податкової.

Що таке BEPS і ТЦУ

Із 1 січня 2017 року Україна приєдналася до Програми розширеного співробітництва у рамках Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Наша держава зобов’язалася імплементувати мінімальний стандарт Плану дій для боротьби з розмиванням бази оподаткування та виведенням прибутку з-під оподаткування (англ. Base Erosion and Profit Shifting — BEPS).

Трансфертне ціноутворення (ТЦУ) як податковий інститут з’явилося в Україні у вересні 2013 року на тлі посиленої уваги до транснаціональних корпорацій та міжнародної торгівлі.

 

The Economist назвав ProZorro одним із найуспішніших прикладів боротьби з корупцією