Благодійність і популяризація науки. Як пандемія надихнула на творче використання технологій у 2020 році

2020 рік приніс пандемію коронавірусу. Батьки та діти застрягли разом вдома під час карантину, намагаючись керувати віддаленою роботою та навчанням в школі.

На початку пандемії ЗМІ не поділяли думок, що коронавірус та наслідки карантину стануть благом для творчого процесу. Страждання та ізоляція, між тим, породжували великі твори мистецтва та літератури: The Verge наводить як приклад Шекспіра, який писав, перебуваючи на карантині під час спалаху бубонної чуми.

Нині багато людей знайшли творчу іскру завдяки технологіям. Бібліотекарі, художники та навіть епідеміологи використовують підручні інструменти не просто для того, щоб відволіктися від нудьги на карантині, а й запропонувати нові підходи до того, як ми вчимося та зв’язуємося один з одним.

Квест-кімнати для навчання онлайн

Простий у використанні формат Google Forms дозволив бібліотекарям та викладачам створювати вправи для учнів, розроблені як цифрові версії квест-кімнат. На додаток до вирішення головоломки у грі, такі кімнати дозволяють дітям відточувати знання географії, математики та навички читання. Вони побудовані навколо веселих тем, які включали «Зоряні війни», «Гаррі Поттера», «Світ юрського періоду» та супергероїв Marvel. Вони не тільки усунули частину нудоти та хаосу викладання й навчання в Інтернеті. Віртуальні квест-кімнати стали інструментами для розвитку персоналу та побудови громад.

Благодійні фото на відстані

Оскільки великі весілля (в основному) були скасовані та відкладені в 2020 році, весільний фотограф з Великобританії Тім Данк вирішив, що йому потрібен ще один проект, щоб його творчість реалізовувалася. «Мені доводилося стикатися з шоком та фінансовими наслідками [коронавірусу], як і будь-якому іншому фотографу. Це також породило ще один виклик: як ми, творці, залишаємось креативними?» — написав Данк.

Його рішення: фотосесії FaceTime. Герой фото та Данк спілкуються на FaceTime, і він визначає, де світло в їх будинку найкраще підходить для портрета. Потім, використовуючи кнопку Live Photo на iPhone (користувачі Android лишилися поза грою), яка дозволяє робити фотографії під час дзвінка FaceTime, він робить знімки, а потім редагує їх у Lightroom. 10 фунтів стерлінгів за кожну зйомку — фотограф бере 50 фунтів стерлінгів за набір з 10 до 15 фотографій — надходить до Trussell Trust, британської благодійної організації, яка підтримує продовольчі запаси. Автор також створив фотокниги деяких портретів, зроблених під час проекту, і написав інструкції для інших фотографів.

Ретро-актори, які збирають гроші на благодійність

Актори фільмів 80-х років — «Вихідного дня» Ферріса Бюллера, «Мисливців за привидами», «Сплеску», «Бовдурів» та «Назад в майбутнє» на платформі Zoom повернули обличчя дитинства американського покоління Gen-X.

Акція була започаткована каналом в Youtube Reunited Apart, заснованим Джошом Гедом.

Кожен епізод приносить користь певній благодійній організації та збирає тисячі, а в деяких випадках і мільйони переглядів. Епізод «Один Zoom, щоб керувати ними», в якому взяв участь акторський склад «Володаря кілець», зібрав 5,7 мільйона переглядів та приніс користь некомерційній організації No Kid Hungry. «Всі переживають те самі божевілля, намагаючись діяти у світі, який все ще є дуже новим і складним, де нашим єдиним засобом зв'язку є Інтернет», — сказав Гед The ​​Guardian.

«Наукова» зірка TikTok

У 2020 році прославився всюдисущий TikTok — боротьбою з адміністрацією Трампа в суді і водночас як найбільш завантажуваний додатком у світі протягом літа.

Ненсі Буллард, американська вчителька-популяризатор науки із Джексонвілла, штат Флорида, створила канал Mrs. B TV на TikTok. Вона підбирає різний одяг та образи — від астронавта до курки — «в ім'я науки». Буллард показує студентам наукові експерименти, які вони можуть робити без батьківського нагляду, тому батьки, які працюють вдома, можуть зосередитися на роботі. Реакція студентів була переважно позитивною, каже Буллард. «Незалежно від того, чи виникла остання танцювальна тенденція, чи Fortnite, ми повинні знаходити своїх дітей на платформах, на яких їм комфортно».

Медичний адміністратор, який став мемом

Під час пандемії коронавірусу директор Національного інституту алергії та інфекційних хвороб (NIAID) Ентоні Фаучі став одним із найбільш впізнаваних облич. І це надзвичайно виразне обличчя, яке зазвичай передає те, про що він думає.

Епідеміологу Карен Саттер Еррікетті потрібен був спосіб перевірити, як її учні справляються з навчанням, й вона створила «ненаукову» діаграму на основі п'ятичастинної шкали Лайкерта. Вона використала фото Фаучі для шкали від одного до п’яти (пізніше розширена до дев'яти настроїв-фотографій), щоб студенти могли вибрати свій настрій на день. Фотографії усміхненого директора NIAID було найважче знайти, зазначила Еррікетті.

Вона та її колеги перетворили Фаучі на своєрідну рок-зірку. «Створюючи власні меми, (ти створюєш) свій власний вид ліків», — заявила Еррікетті.

#ThisHappened. Twitter оприлюднив рейтинг найпопулярніших твітів 2020 року