Блінкен у Києві говорив про Донбас, реформи та олігархів зі своїми інтересами
ОПУ

У четвер, 6 травня, в Києві перебував державний секретар США Ентоні Блінкен.

Вдень він зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським.

За її результатами глава держави відзначив: американська сторона дуже добре обізнана з тим, що відбувається в нашій країні.

Сторони обговорили:

  • ситуацію на Донбасі — США підтримує наш суверенітет та допомагає протистояти агресії Росії;
  • «Північний потік-2» — на відміну від Європи, де існують різні думки, Штати підтримують українську позицію і проводять «потужну санкційну політику»;
  • реформи в Україні.

Зеленський сказав, що це буде фундаментальний рік у відносинах України з США. Він запросив президента Байдена відвідати нашу країну.

ОПУ

Ось головні тези Ентоні Блінкена:

  • «Ми підтримуємо суверенітет та територіальну цілісність України. Цю позицію поділяють всі члени G7».
  • «Ми обговорили питання євроатлантичного шляху України, а також ту роботу, яку проводить Україна для просування реформ і викорінення корупції».
  • «Є дуже багато зацікавлених сторін, які виступають проти реформ і боротьби з корупцією. До них належать зовнішні сили, такі, як Росія, та внутрішні — олігархи та потужні особи, які переслідують власні інтереси незаконними засобами».
  • «Ми з партнерами працюємо, щоб Україна могла захистити себе від російської агресії. На кордоні з РФ є концентрація російських сил, найбільша з 2014 року. Частину їх відвели, але деякі залишаються. Ми спостерігаємо за ситуацією дуже ретельно... Жертви на Донбасі є щодня. Є кібератаки».

А на сніданок — Разумков

Перед цим, зранку, Блінкен провів робочий сніданок з головою Верховної Ради Димтром Разумковим. На ньому також були присутні заступник держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд та голови депутатських фракцій нашого парламенту.

Говорили про партнерство у галузі безпеки та протидію російській агресії.

Разумков запевнив представника головної демократії світу, що і у нас пам’ятають про верховенство права та важливість дотримання рівності перед законом.