Близько 3 тис. чиновників склали іспит на знання державної мови
УНІАН

Станом на 30 липня іспит на знання української мови склали близько 3 тис. чиновників.

Про це повідомила голова Національної комісії зі стандартів державної мови Орися Демська під час прессніданку з журналістами.

За її словами, наразі вже готують 534 сертифікати до видачі. 70% сертифікатів засвідчили вільне володіння першого ступеня, зазначила Демська.

«Я вважаю, це блискучі результати. На сьогодні немає нікого, хто б не склав», — наголосила вона.

У комісії немає інформації стосовно того, в якому регіоні іспит склали краще або гірше. Однак найбільша кількість учасників пройшла випробування саме у Києві. Громадяни України складають іспит безкоштовно. Для іноземців же він коштує 492 грн. Порушень при складанні іспитів члени Нацкомісії зі стандартів державної мови не зафіксували.

Заступник голови комісії Володимир Мозгунов говорить, що жоден держслужбовець не зміг правильно відповісти на всі запитання. Член комісії Ольга Шевчук-Клюжева каже, що за два тижні комісія отримала заявки від 20 іноземців, які планують отримати громадянство. Всі інші ж є претендентами для працевлаштування.

Довідка

Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». 15 травня 2019-го його підписав президент.

Із 16 липня 2021 року для вступу на державну службу необхідно подавати сертифікат про рівень володіння державною мовою. Отримати його можна за результатами саме цього іспиту.

«Не може бути Росії в Україні» — Тарас Кремінь