Блокування польського кордону: які вимоги перевізників і реакція України та ЄС

Польські перевізники погрожують заблокувати пункти пропуску на кордоні з Україною. Сhas News розповідає, чого вони вимагають та як на ці плани відреагували у Києві та Брюсселі.

Блокування кордону з Польщею: які вимоги перевізників

30 жовтня ссоціація Укравтопром повідомила, що з 3 листопада і до 3 січня польські перевізники планують заблокувати пункти пропуску на кордоні з Україною. Цю ж інформацію Радіо Свобода підтвердили польські прикордонники, водночас організатори кажуть, що розпочнуть страйк 6 листопада.

Перевізники виступають за посилення обмежень для своїх конкурентів з України. Мовляв, після після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та ЄС вони втрачають роботу. У зв'язку з цим учасники страйку вимагають:

  • повернути українським перевізникам необхідність отримувати дозволи для проїзду;
  • посилити для іноземних перевізників правила перевезень за ЄКМТ (Європейська конференція міністрів транспорт );
  • неможливість реєструвати компанії в Польщі, якщо фінанси компанії знаходяться не на території ЄС;
  • ввести в Україні окрему чергу в Є-черзі для авто на номерах ЄС;
  • ввести в Україніокрему чергу на всіх кордонах для порожніх фур;
  • отримати доступ до української системи «Шлях».

Раніше польські перевізники вже проводили подібну акцію. Але тоді вони блокули лише пункт «Корчова» з польського боку (з українського боку —«Краківець»), а цього разу збираються перекрити усі пункти  крім «Медика»—«Шегині».

При цьому один з організаторів акції, підприємець Томаш Борковський, запевнив, що страйкарі будуть пропускати гуманітарні і військові вантажі, автобуси і приватний автотранспорт. Заборона руху стосується тільки вантажівок.

У блокуванні польського кордону, за словами організаторів, братиме участь приблизно 300 польських перевізників. Вони обіцяють перекривати кордон, поки не будуть виконані їхні вимоги. Перевізники мають дозвіл на проведення пікету до 3 січня 2024 року.

Реакція України та ЄС на анонсоване блокування кордону з Польщею

Україна надіслала Польщі дипломатичну ноту з проханням не допустити анонсованого перевізниками блокування кордону. Також посольство і генеральне консульство України перебувають у постійному контакті з Мінінфраструктури Польщі та підкарпатським і люблінським воєводами, повідомив посол Василь Зварич.

Він наголосив, що блокуванням кордону зашкодить інтересам України та Польщі і є недоречним в умовах війни. 

Мінінфраструктури також подало запити на зустрічі з Міністерством інфраструктури Польщі та Директоратом з питань мобільності Єврокомісії щодо вирішення питання із виконанням меморандумів про пропускну спроможність українсько-польських пунктів пропуску.  

Під час переговорів у Директораті Єврокомісії запевнили, що жодні вимоги перевізників не змінять дію Угоди про лібералізацію перевезень між Україною та ЄС, а транспортник безвів діятиме щонайменше до липня 2024 року. Про це повідомив заступник міністра Сергій Деркач.

«Україна не обирала варіант забезпечувати всю логістику суходолом. Такі умови виникли через російське вторгнення та морську блокаду. І в цих умовах ми маємо забезпечити нормальне функціонування «Шляхів солідарності» та підтримку нашої економіки. Без будь-яких блокувань кордонів», — наголосив він.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«Укрзалізниця» відкрила новий рейс Львів — Варшава