Бойовики «ЛНР» заявили, що провели «слідчі дії» з Протасевичем і знайшли «докази» його причетності до війни

«Генпрокуратура ЛНР» заявила, що в ході «слідчих дій в Білорусії» з Романом Протасевичем, засновником опозиційного Telegram-каналу Nexta, отримала докази його причетності до вбивств мирних жителів на Донбасі.

Про це повідомив Сергій Горенко, «генеральний прокурор ЛНР», цитує російське агентство «ТАСС».

Лукашенко заявив, що Протасевич планував влаштувати «кривавий заколот» в Білорусі

«Отримані свідчення Романа Протасевича дозволили значно просунутися в розслідуванні порушеної нашим наглядовим відомством у травні поточного року кримінальної справи», — сказав Горенко.

Він розповів, що бойовики збирали «докази» разом із білоруськими правоохоронцями. Тепер із цими матеріалами вони планують звертатись до Європейського суду з прав людини та Міжнародного кримінального суду.

За словами «генпрокурора», отримана інформація нібито підтверджує, що Протасевич був залучений у діяльність полку «Азов» і причетний до «звірських убивств мирних громадян» на Донбасі.

Реакція українського МЗС

«Ніякої «генпрокуратури ЛНР» не може бути за визначенням. Фактичний контроль на тимчасово окупованих територіях в Луганській області здійснює окупаційна адміністрація Російської Федерації. Повідомлення про проведення «слідчих дій» в Білорусі слід розглядати в контексті намагань РФ надати підпорядкованим їй незаконним угрупованням хоч якоїсь псевдосуб’єктності. Це лише підтверджує, що операцію з примусовою посадкою літака Ryanair та затриманням Романа Протасевича розіграно за російським сценарієм», — сказав Олег Ніколенко, речник МЗС України.

Він додав, що Росія не втрачає шансу позбавити Білорусь суверенітету та максимально її затягнути в свій геополітичний порядок денний.

Вірні завітам Орвелла. Як кати «ламають» жертву та добиваються від неї щирого визнання своєї неправоти