Болгарія через треті країни поставила в Україну зброї на €1 мільярд — ЗМІ

Болгарія виявилась одним із найбільших непрямих постачальників зброї в Україну. Про це пише Euractiv.

За оцінками експертів, з початку повномасштабного вторгнення країна через посередників поставила в Україну зброї та боєприпасів на суму щонайменше €1 мільярд.

При цьому Болгарія та Угорщина — єдині країни НАТО і ЄС, які офіційно відмовляються відправляти військову допомогу до нашої країни. Також близько 70% жителів країни вважають, що поставки озброєнь безпосередньо втягнуть їх у конфлікт.

Водночас Болгарія один з найбільших виробників боєприпасів для радянської техніки та зброї. Продукція місцевих збройових підприємств здебільшого вирізняється високою якістю, хоча і має вищі ціни на міжнародних ринках.

Александр Михайлов, колишній виконавчий директор державної компанії «Кінтекс», через яку проходить продаж зброї з країни, підтвердив рекордний болгарський експорт цього року.

Він навів приклад експорту болгарської збройової продукції в 2016 і 2017 роках, коли тривали регіональні військові дії в Сирії, Лівії та Ємені. Тоді дозволи на експорт зброї, видані державою, становили загалом €1,1 — €1,3 млрд.

Для порівняння, Михайлов зазначив, що з 24 лютого сума дозволів на експорт зброї склала понад €2 млрд.

Наразі болгарські виробники і дилери зброї продають свою продукцію переважно в Польщі та Румунії, звідки зброя потім реекспортується в Україну.

«За перші 120 днів війни в Україні з болгарських аеропортів до Жешува здійснено 60 вантажних рейсів зі зброєю. Середня вантажопідйомність становить близько 70-80 тонн вантажу на літак», — розповів Михайлов.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

В Україні з'являться точки із доступом до інтернету від Starlink у публічних місцях