Болгарія оголосила дипломата РФ персоною нон грата (оновлено)
Pixabya

Міністерство закордонних справ Болгарії оголосило російського дипломата персоною нон грата, а також попросило російських правоохоронців допомогти владі Болгарії в розслідуванні вибухів на болгарських збройних складах.

Про це повідомила пресслужба МЗС Болгарії.

«Міністр закордонних справ Катерина Захарієва провела ґрунтовну і серйозну розмову з послом Російської Федерації в Софії. Болгарія хоче підтримувати рівноправні і взаємовигідні відносини з Росією і в зв'язку з цим наполягає на активному і ефективному сприянні з російської сторони в проясненні обставин інцидентів на нашій території», — йдеться у повідомленні.

Прем'єр Чехії каже, що підрив складів у Врбетіце не був актом державного тероризму

Софія попросила правоохоронців РФ допомогти в розслідуванні вибухів на болгарських збройних складах та отруєнні трьох болгарських громадян. Болгарія хоче встановити винних і притягнути їх до відповідальності.

Захарієва заявила російському послу й про абсолютну недоречність публічних коментарів російських офіційних осіб.

«Ми партнери і союзники в ЄС і НАТО, але це не означає, що у нас є власники, як ви недавно заявили ЗМІ. Болгарські служби працюють тільки в інтересах наших національних інтересів», — зазначила міністр.

За її словами, МЗС Болгарії може вжити заходів у відповідь. Саме тому керівник зовнішньополітичного відомства закликала посла Росії припинити дії, які несумісні з Віденською конвенцією про дипломатичні зносини.

Оновлено. Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Кремль не терпітиме ставлення, яке демонструють Чехія та Болгарія.

Про це повідомляє ТАСС, посилаючись на слова речника Путіна в інтерв'ю програмі «Велика гра». ЇЇ фрагмент показали 29 квітня на «Першому каналі».

«Те, що зараз творять чехи, як до них приєднуються болгари, як до них в рамках цієї так званої горезвісної солідарності приєднуються балтійці та інші… Ми цього вже не терпимо. І ми чітко це демонструємо. І, як сказав Путін, так буде тепер далі», — підкреслив він.

Шпигунські пристрасті. Болгарія висилає двох російських дипломатів

Пєсков запевнив, що Росія не залишить без відповідної реакції «безпідставні і провокаційні» звинувачення з боку Праги та Софії.

«Росія реагує і буде реагувати. Без реакції подібні абсолютно неприйнятні провокаційні кроки і абсолютно неприйнятні, безпідставні, бездоказові звинувачення (на адресу — Прим. ред.) Росії не залишаться», — говорить речник Путіна.

Пєсков додав, що США і країни Європи вперто не хочуть сприймати бажання Росії бути з ними в добрих відносинах.

Довідка

Напередодні Чехія офіційно звинуватила агентів російського ГРУ у причетності до вибухів на військових складах у Врбетіце у 2014 році. 

На складах зберігалася зброя, що належала болгарській компанії EMKO Еміліана Гебрева. У 2015 році його разом із сином та ще одним топ-посадовцем компанії спробували отруїти речовиною, схожою на «Новачок».

Спробу їхнього отруєння Захарієва обговорила під час розмови з російським послом.

Болгарський торговець зброєю визнав постачання свого товару в Україну після 2014 року — New York Times