«Болісна віха» пандемії. Кількість загиблих від коронавірусу у світі перевищила мільйон

Цифру в один мільйон загиблих оприлюднив Університет Джона Гопкінса. Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерріш назвав її «шокуючою» і «болісною віхою».

За добу в світі, за підрахунками агентства Reuters, від COVID-19 помирає близько 5400 чоловік або ж близько 226 осіб на годину. Розрахунки Reuters базуються на середніх показниках за вересень. Це дорівнює приблизно 226 людям на годину, або одній людині кожні 16 секунд.

Кількість смертей від нового коронавірусу у 2020 році вдвічі перевищує кількість людей, які щорічно помирають від малярії.

Потрібно було лише три місяці, щоб кількість смертей від COVID-19 зросла вдвічі з півмільйона.

По всьому світу підтверджено понад 33 мільйони випадків зараження, повідомляє Університет Джона Гопкінса.

Кількість померлих, ймовірно, набагато вища, оскільки показники тестування у багатьох країнах залишаються низькими, а смерті, спричинені COVID-19, подекуди не реєструються.

ВООЗ тим часом погоджується на угоду про надання тесту, який може діагностувати COVID-19 за лічені хвилини, для країн з низьким та середнім рівнем доходу. Тест вартістю $5 (приблизно 140 грн) прискорить відстеження COVID-19 у менш заможних країнах, де бракує медичних працівників та лабораторій.

Угода з виробниками забезпечить 120 мільйонів тестів протягом півроку. Директор ВООЗ назвав це важливою віхою у боротьбі з пандемією.

Великий проміжок між тестуванням та отриманням результату перешкоджає багатьом країнам контролювати поширення коронавірусу. У деяких країнах з високим рівнем зараження, включаючи Індію та Мексику, експерти заявили, що низький рівень тестування маскує справжнє поширення їх спалахів.

Новий, дуже компактний і простий у використанні тест дасть результати за 15-30 хвилин замість годин або днів, про що заявив на прес-конференції в понеділок генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреісус. 

Угода охоплює 133 країни, включаючи багато країн Латинської Америки, яка в даний час є найбільш постраждалою від пандемії регіоном з точки зору смертності та рівня зараження.

Який прогрес у розробленні вакцини? Близько 240 вакцин перебувають на початковій стадії, з них 40 — у клінічних випробуваннях, а дев'ять — на завершальній стадії тестування вже на тисячах людей.

Група в Китаї показала, що їхня вакцина безпечна і призвела до створення захисних антитіл. Щеплення надається китайським військовим. Інші абсолютно нові підходи до розробки вакцин знаходяться на випробуваннях на людях. Однак ніхто не знає, наскільки ефективною буде будь-яка з цих вакцин. На розробку вакцини зазвичай потрібні роки, а то й десятиліття. Дослідники сподіваються досягти такого ж результату лише за кілька місяців.

Як повідомляло Chas.news раніше, попередній швидкий тест на коронавірус від шведських вчених займав 2,5 години. А у Британії майбутню вакцину від COVID-19 тестують на добровольцях.