Боротьба з забрудненням. В Англії пластикові соломинки, ватяні палички та мішалки для напоїв стали поза законом

В Англії заборонили використовувати пластикові соломинки, ватяні палички і мішалки для напоїв. Тепер заклади не зможуть пропонувати ці предмети своїм клієнтам.

Про це повідомляє британське видання Sky News.

З 1 жовтня продаж чи видача цих предметів клієнтам чи покупцям стають поза законом. Виняток складають лише люди з особливими захворюваннями, які потребують використання пластикових соломинок.

Міністр навколишнього середовища Британії Джордж Юстіс запевнив, що таким чином уряд «прагне вирішити» проблему одноразового пластику.

«Заборона на соломинки, мішалки і ватяні палички — це всього лише наступний крок у нашій боротьбі з пластиковим забрудненням і наше зобов'язання захищати наш океан і навколишнє середовище для майбутніх поколінь» — зазначив держслужбовець.

До пандемії Британія щорічно використовувала майже п'ять мільярдів соломинок, 316 млн. пластикових мішалок і 1,8 млрд ватяних паличок.

Довідка

З 2021 року в ЄС забороняється використовувати одноразові пластикові вироби. Йдеться про заборону майже дюжини предметів, серед них – пластикові столові прилади, тарілки, соломинки, ватні палички і пінопластові контейнери для харчових продуктів і напоїв.

Новий закон також вимагає обмежити використання тих пластикових виробів, у яких поки що немає альтернативи. Зокрема, вологих серветок, гігієнічних прокладок і тютюнових фільтрів, якщо вони зроблені з пластика. Окрім того, в ЄС скоротять використання пластикових контейнерів для їжі і стаканів.

До 2029 року країни ЄС мають забезпечити збирання 90% пластикових пляшок для подальшої переробки. Водночас пластикові пляшки повинні містити 25% вторинної сировини до 2025 року і 30% – до 2030 року.

Антиепідемічні пластикові бульбашки. Нью-йоркська кав’ярня запровадила новинку