Боррель назвав «безпідставставними» санкції РФ проти посадовців ЄС
Getty Images

Рішення Росії ввести санкції проти восьми європейців, серед яких є чиновники Євросоюзу, є неприйнятним і позбавленим юридичних підстав. Про це заявив глава європейської дипломатії Жозеп Боррель на сайті Ради ЄС.

«Це рішення, що прямо спрямоване проти Європейського Союзу та його держав-членів, є неприйнятним, позбавленим будь-яких юридичних підстав і необґрунтованим», — вважає він.

За його словами, дії Москви чітко демонструють, що російська влада обрала шлях конфронтації замість того, щоб прагнути змінити негативну тенденцію відносин між ЄС і Росією.

«Дії Росії не завадять Євросоюзу продовжувати відстоювати права людини, демократію і міжнародне право або притягати до відповідальності винних у порушеннях прав людини», — додав Боррель.

МЗС Швеції викликало російського посла через санкції проти вченого

МЗС Швеції у суботу, 1 травня, викликало посла Росії у Стокгольмі, аби висловити протест через запровадження Москвою заборони на в'їзд для вісьмох громадян ЄС, передає видання Le Matin.

«На відміну від санкцій ЄС, російські санкції є довільними, юридично невизначеними і є вираженням політичних мотивів», — цитує видання слова представника міністерства.

У списку санкцій Москви є очільник Лабораторії хімічної, біологічної, радіаційної та ядерної безпеки Оса Скотт.  Саме ця лабораторія підтвердила висновки німецьких фахівців про те, що російського опозиціонера Олексія Навального в серпні 2020 року отруїли бойовою нервово-паралітичним речовиною з тієї ж групи, що і отрута «Новачок».

Тоді уряд Німеччини звернувся до Швеції з проханням провести незалежну перевірку німецьких даних про отруєння Навального і передав Стокгольму взяті у політика проби.

За словами гендиректора інституту Єнса Маттсона, «цілком неприйнятно, що Росія запроваджує необґрунтовані санкції проти дослідника, який виконує свою роботу». Маттсон запевнив, що запроваджені санкції не вплинуть на діяльність інституту.

Глава МЗС Франції засудив введення Росією санкцій проти європейських чиновників

Міністр у справах Європи і закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан засудив введення Росією у відповідь санкцій проти європейських чиновників і закликав до зниження напруженості. Про це він написав у суботу в Twitter.

 «Я рішуче засуджую заходи, прийняті вчора Росією проти кількох європейських чиновників, включаючи депутата Жака Мера. Я висловлюю свою солідарність з ними. Ми очікуємо від Росії відповідальної поведінки, яке необхідно для зниження нинішньої напруженості», — написав чиновник.

Раніше депутат Національних зборів (нижньої палати парламенту) Мер повідомив російському агентству ТАСС, що «здивований цим заходом, який послідував у відповідь на рішення Євросоюзу», оскільки Рада Європи, в Парламентській асамблеї якої він представляє Францію, «не вводила санкції проти Росії». Депутат додав, що такий крок Москви «не вплине на розслідування», яке він веде під час підготовки двох доповідей щодо ситуації навколо Навального.

«Нев’їздні». Росія внесла до «чорного списку» очільника Європарламенту