Боррель закликав РФ відвести війська від кордону України
Getty Images

Віцепрезидент Європейської комісії, високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель закликає Росію відвести війська від кордону України.

Як передає УНІАН, про це Боррель сказав у Брюсселі перед початком неформального засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ.

Високий представник ЄС заявив, що сьогодні міністри розглянуть «ситуацію на українському кордоні з розміщенням російських військ».

Ця ситуація є дуже небезпечною, і ми закликаємо Росію відвести її війська від українського кордону

Він нагадав, що сьогодні на засідання Ради ЄС запросили міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу, який пояснить членам Ради ЄС, якою є ситуація на українсько-російському кордоні.

«Відносини з Росією не покращуються, навпаки, напруження посилюється у різних формах», — зазначив Боррель.

Також Рада ЄС обговорить ситуацію з видворенням російських дипломатів з Чехії і ситуацію з ув'язненням критика Кремля Олексія Навального, яка викликає тривогу в європейських політиків.

«Я отримав листа від його команди. Ми дуже занепокоєні станом здоров'я пана Навального», — повідомив Боррель і нагадав, що усі 27 країн-членів ЄС просять РФ надати необхідну медичну допомогу Навальному.

Представник МЗС розповів, чому не розривають дипломатичні відносини з Росією

Заступник голови МЗС Євгеній Єнін розповів у програмі «Сьогодні Ввечері» на каналі «Україна 24», чому Україна не розриває дипвідносини з Росією — навіть після інциденту з затриманням українського консула. Причиною є те, що міністерство пам’ятає про «гуманітарний аспект».

«Декілька десятків тисяч громадян України, які перебувають на консульському обліку, сотні тисяч громадян України, які з тих чи інших міркувань відвідують, чи змушені відвідувати, державу-агресора, це не тому, що вони люблять Росію і не визнають агресивну поведінку Росії. А через те, що вони мають в дуже поважному віці родичів, які теж потребують їхньої уваги», — сказав дипломат.

 

Хто кого? Що Україна здатна протиставити російським танкам та ракетам