Брати Медведчука та Козака завдали державі збитків на 75 млн грн

Служба безпеки та Державне бюро розслідувань зібрали докази злочинної діяльності Сергія Медведчука та Богдана Козака — братів колишніх народних депутатів Віктора Медведчука і Тараса Козака, які підозрюються у держзраді.

Про це повідомили в СБУ.

За даними слідства, Сергій Медведчук і Богдан Козак причетні до фінансових махінацій на шкоду Україні протягом 2017-2023 років. Вони умисно виводили «в тінь» кошти, внаслідок чого до державного бюджету не надійшло понад 75 млн грн податків. Ці гроші спрямували для фінансування війни.

До «схеми» залучили львівську компанію з виробництва будівельних матеріалів, якою вони управляли як бенефіціарні власники. Менеджери підприємства не обліковував частину продукції і продавав її третім особам. Так, за продукцію не сплатили частину податків.

Для цього директор і бухгалтер компанії вносили недостовірні відомості до фінансово-звітної документації.

Судово-економічна експертиза підтвердила факти нанесення державі збитків та привласнення грошей на користь фігурантів.

На підставі зібраних доказів Сергію Медведчуку та Богдану Козаку заочно повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів). Зараз вони переховуються за межами України.

Директора і бухгалтера підконтрольної компанії, які перебувають в Україні додатково кваліфіковано за ч. 2 ст. 366 Кримінального кодексу України (службове підроблення).

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності. Зловмисникам загрожує тюремне ув’язнення.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

$100 тис. на ухилянтах щомісяця: СБУ затримала в Києві колишню народну депутатку (фото)