Британія не дозволила Україні використовувати Storm Shadow під час наступу на Курщині — Telegraph

Президент Володимир Зеленський тисне на Велику Британію, щоб вона дозволила бити вглиб росії її зброєю на тлі наступу у Курській області. Проте, позиція британського уряду поки не змінилася.

Про це пише Telegraph.

Зеленський заявив, що вкотре просить західних союзників дозволити ЗСУ використовувати ракети дальнього радіусу дії в глибині росії.

Він пояснив, що доручив представникам оборонного відомства і дипломатам «представити перелік необхідних дій з нашого боку для отримання дозволу від наших партнерів на використання далекобійної зброї для захисту нашої території».

Наскільки відомо виданню, уряд Великої Британії не надав Україні дозволу на використання ракет Storm Shadow в рамках Курської наступальної операції.

«Ми надаємо військову допомогу для підтримки чіткого права України на самооборону від незаконних нападів росії відповідно до міжнародного гуманітарного права. Ми чітко усвідомлюємо, що обладнання, надане Великою Британією, призначене для захисту України», — додав представник британського уряду.

Під час візиту до Великої Британії минулого місяця Зеленський лобіював перед прем’єром Кіром Стармером зняття обмежень на використання боєприпасів, дальність дії яких становить близько 250 кілометрів.

Україна хоче завдавати ударів по аеродромах і логістичних центрах далеко за лінією фронту, які Москва використовує для зміцнення своїх позицій у Курській області.

Геміш де Бреттон-Гордон, колишній британський танковий командир, заявив, що ракети Storm Shadow зможуть вражати залізничні вузли і ключові дороги, що ведуть до Курська, а також будь-які аеродроми в радіусі 100 миль.

«Путін наляканий, і це покаже, що Захід повністю відданий Україні, чого досі не було видно», — додав він.

Позиція щодо використання ракет Storm Shadow залежить не лише від уряду Великої Британії, оскільки ракети виробляються спільно з Францією, а це означає, що Париж також має право голосу щодо умов.

Київ також звернувся до Вашингтона за дозволом на використання своїх ракет дальнього радіусу дії ATACMS під час Курської наступальної операції, але поки що також отримав відмову.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Прибуття F-16 до України не змінило позиції США щодо ударів по цілях у росії — Держдеп