Британія та ЄС готові укласти угоду про вакцини
Getty Images

Велика Британія та Євросоюз можуть укласти угоду про вакцини проти COVID-19 на цих вихідних.

Про це повідомляють The Times i Reuters.

Згідно угоди, ЄС не заборонятиме експорт вакцин виробництва Pfizer-BioNTech до Великобританії.

Натомість британський уряд відмовиться від деяких довгострокових поставок вакцини Oxford-AstraZeneca, яка мала експортуватися з Нідерландів.

Передісторія

У січні в ЄС запровадили схему дозволу на експорт. ЄС доручив митним органам блокувати весь експорт вакцин проти COVID-19 до приблизно 100 країн світу, якщо тільки вони не отримають дозволу на експорт від національних урядів ЄС. Обмеження здебільшого стосуються заможних країн, таких як Велика Британія, США, Канада та Австралія, які імпортували дози з ЄС. Спочатку ця схема діяла до кінця березня, але згодом була продовжена до кінця червня.

Наприкінці березня президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн розповіла, що ЄС може обмежити експорт вакцин до країн з вищим відсотком вакцинації населення, які при цьому не діляться власними вакцинами, щоб країни ЄС не потерпали від дефіциту. Вона говорила перш за все про Велику Британію, яка є «напрямком №1» для експорту вироблених у ЄС вакцин. У Британії розкритикували її слова як погрозу.

Згодом стало відомо, що Нідерланди готові заблокувати поставки вакцини AstraZeneca, якщо Велика Британія не погодиться на угоди з більш справедливого обміну вакцинами з ЄС.

24 березня ЄС посилив механізм, що дозволяє блокувати експорт вакцин. Блок додав у нього критерії взаємності і пропорційності. Чиновники враховуватимуть те, чи країна призначення обмежує експорт вакцин або компонентів для їхнього виробництва, що виробляються на її території. А ще — епідситуацію в країні призначення і доступність вакцини.

За словами фон дер Ляєн, ЄС експортував більше вакцин, ніж використав для щеплень.

Штам Brexit. Як Борис Джонсон використав COVID, щоб протягнути угоду про умови виходу Великобританії з ЄС