Британія та Україна разом вироблятимуть ракетні катери для ЗСУ
mil.gov.ua

Україна і Велика Британія підписали меморандум про співпрацю з розвитку та підвищенню можливостей Військово-морських сил Збройних сил України.

Про підписання документу повідомили пресслужба Міністерства оборони України та пресслужба президента України. «Міністр оборони України Андрій Таран та Державний секретар з питань оборони Великої Британії та Північної Ірландії Бен Уоллес підписали Меморандум про посилення співпраці… у військовій і військово-технічній сферах» — сказано у офіційному повідомленні.

Пресслужба зазначає, що у документі передбачили залучення фінансування Британського експортно-кредитного агентства на суму 1,25 млрд фунтів стерлінгів. «Це має суттєво підвищити ефективність і скоротити терміни реалізації спільних проектів у оборонній сфері, що є критично важливим в умовах загострення ситуації, що триває в Чорноморському регіоні» - говорять у офісі президента України.

Текст документу не оприлюднюється, але його про деталі повідомляє «Європейська правда». За даними видання,  домовленість, досягнута для підписання цього документа, передбачає  переоснащення українських Збройних сил сучасними ракетними катерами, сумісними зі стандартами НАТО. Вони будуть здатні закрити потребу у кораблях такого класу в Чорному та Азовському морях.

У посольстві Великої Британії в Україні підтвердили, що меморандум, який готується до підписання, передбачає «підтримку суднобудівних потужностей» в Україні. «Україна матиме можливість спостерігати та навчатися під час побудови перших кораблів у Британії, паралельно з модернізацією власного судновиробництва», — цитує «Європейська правда» пресвідділ дипмісії.

За даними видання, два перші корпуси будуть виготовлені на британській верфі за участі фахівців українського підприємства-виробника (його має визначити уряд). Надалі все виробництво (і збирання корпусів, й оснащення кораблів озброєнням) буде відбуватися в Україні, на верфі, яку уряд обере та погодить із британською стороною.

Для фінансування робіт уряд Сполученого Королівства надасть позику на 10 років на суму до 1,25 млрд британських фунтів ($1,6 млрд за поточним курсом). Кошти підуть також на побудову портової інфраструктури для базування цих кораблів в Очакові.

7 жовтня 2020 року українська делегація на чолі з Президентом України Володимиром Зеленським відвідала військово-морську базу Великої Британії «Портсмут». Під час заходу делегація оглянула авіаносець ВМС ЗС Великої Британії «Prince of Wales», а також провела інтерактивний круглий стіл з представниками британських компаній, які розглядаються як потенційні партнери ЗСУ.​

 

Україна та Британія спільно протидіятимуть російській гібридній війні