Британський суд дозволив екстрадувати Джуліана Ассанжа до США
Getty Images

Високий суд Лондона підтримав апеляцію Міністерства юстиції США у справі про екстрадицію до США Джуліана Ассанжа,засновника організації WikiLeaks. У США Ассанжа звинувачують у найбільшому в історії США витокові секретної інформації. 

Про це йдеться у рішенні суду, опублікованому у п'ятницю, 10 грудня.

Це рішення суду скасовує винесений раніше вердикт, яким заборонялася екстрадиція 50-річного Ассанжа через проблеми з психічним здоров'ям та ризики самогубства в американській в'язниці.

З іншого боку, адвокати Ассанжа можуть оскаржити рішення про екстрадицію.

У документі також зазначається, що засновник WikiLeaks має залишатися під вартою.

«Апеляційний суд відкинув різного роду критику представників Ассанжа щодо запевнень, які дала прокуратура США, і дійшов висновку, що вони достатні для того, щоб зняти стурбованість (щодо загрози самогубства Ассанжа — Ред.), яка лягла в основу рішення окружного судді. З цієї причини суд ухвалив рішення задовольнити апеляцію і передати справу назад до магістратського суду, щоб суддя направила справу на розгляд міністра внутрішніх справ, який має вирішити, чи має Ассанж бути екстрадований до США», — йдеться у рішенні суду.

Чим відомий Джуліан Ассанж

Джуліан Ассанж — австралійський журналіст, який у 2006 році заснував WikiLeaks, де опублікував значну кількість секретних матеріалів про шпигунські скандали, корупцію у вищих ешелонах влади, військових злочинах і таємницях дипломатії великих держав.

У 2012 році британський суд вирішив заарештувати Ассанжа і видати його Стокгольму.

Там журналіста звинуватили у сексуальному насильстві. Ассанж переховувався у посольстві Еквадору в Лондоні довгих сім років.

Тут в нього почалися стосунки з його нареченою Моріс.

Британська поліція заарештувала Ассанжа за запитом США. У 2019 він залишився без притулку у посольстві за порушення міжнародних конвенцій і агресивну поведінку.

У США Ассанжу висунули звинувачення за 18 пунктами, зокрема у змові з метою зламу систем даних військових баз США для отримання конфіденційної інформації, яка стосується воєн в Афганістані та Іраку. В Штатах йому загрожує ув'язнення терміном 175 років.

Адвокати Ассанжа стверджують, що їхній підзахисний діяв як журналіст і мав право опублікувати документи, що викривають військові правопорушення США в Іраку й Афганістані.

Литовського експолітика засудили до 6 років за шпигунство на користь РФ