Бюджет Євросоюзу заблокували Угорщина та Польща через розбіжності у принципах розподілу коштів
Getty Images

Посли 27 держав-членів у Брюсселі не змогли затвердити бюджет Євросоюзу, оскільки дві країни наклали вето. Документ потребував одностайного схвалення.

Угорщина та Польща заблокували затвердження бюджету ЄС через пункт, який пов'язує фінансування ЄС із дотриманням верховенства права, повідомляє Reuters.

Причиною став пункт у проєкті, який пов'язує фінансування ЄС із дотриманням верховенства права, що полягає в незалежності правосуддя, а також у повазі державами загальних прав людини. Дотримання принципу верховенства права має стати вирішальним критерієм розподілу бюджетних витрат між членами спільноти.

Угорщину та Польщу критикують за порушення демократичних стандартів, викладених в установчому договорі ЄС. Будапешт і Варшава виступили проти планів розподіляти бюджет ЄС в залежності від дотримання державами норм верховенства права, оскільки у сторін виникали розбіжності в питаннях оцінки правових норм. Зокрема, в Польщі введення подібного принципу розглядають як втручання у внутрішні справи країн.

Фінальний варіант семирічного бюджетного плану ЄС схвалили в ході саміту 17 - 21 липня в Брюсселі. Він передбачає витрати в розмірі €1,07 трлн на період з 2021 по 2027 рік. Серед іншого, €750 млрд заплановано направити на відновлення економіки країн ЄС після коронавірусної кризи.