Charlie Hebdo знову надрукувала карикатуру на пророка Мухаммеда

У Франції почався суд у справі про напад на редакцію сатиричного журналу Charlie Hebdo в 2015 році. Звинувачуються 14 осіб. Одинадцять з них присутні в суді, трьох судять заочно. Процес мав розпочатися раніше, але був відкладений через карантин.

У січні 2015 року в журналі вийшла карикатура на пророка Мухаммеда. Через кілька днів до редакції увірвалися ісламські радикали і відкрили стрілянину з автоматів. Було вбито 12 осіб, включаючи провідних художників, журналістів та головного редактора. Через кілька днів був скоєний пов'язаний напад на кошерний супермаркет — там загинуло ще 5 осіб.

Хоча ставлення до неоднозначних карикатур Charlie Hebdo у французів суперечливе, теракти 2015 року викликали багатомільйонні демонстрації під девізом Je suis Charlie («Я — Шарлі»).

До судового процесу Charlie Hebdo переопубліковав карикатури на пророка Мухаммеда, а в своїй колонці нинішній головний редактор Лоран «Рісс» Суріссо написав «Ми ніколи не здамося». До слова, після теракту Суріссо сказав, що більше не буде малювати карикатури на Мухаммеда. А редакція переїхала на нове місце, яке не розголошується. Зараз під час інтерв'ю головного редактора охороняють троє сек'юріті.

Очікується, що слухання триватиме до 10 листопада.