Час розподіляти гроші. Депутати прогнозують, яким буде дефіцит нового бюджету

Заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев заявив, що держбюджет на 2021 рік буде сконцентрований на соціальному напрямі. «Для Мінфіну головне — збалансоване та ефективне використання бюджетних коштів», — запевняє він. Також Єрмоличев повідомив, що на наступний рік передбачається дефіцит бюджету на рівні 6%. І при цьому ще необхідно врахувати підвищення мінімальної зарплати, яка «потягне» з держскарбниці 47 млрд грн.

Тим часом, деякі нардепи пропонують розподілити по-іншому бюджет існуючий. Пропозиція досить коньюктурна в світлі початку навчального року і загальної втоми від карантину. Пропонується виділити 10 млн грн з фонду боротьби з COVID-19 на освіту. Відповідний проєкт закону зареєстрували у Верховній Раді. 

У пояснювальній записці народні обранці обґрунтовують необхідність прийняття законопроєкту потребою у «безпечному та якісному навчальному процесі в освітніх закладах України». До того ж, зазначають вони, в. о. міністра освіти й науки Сергій Шкарлет 31 серпня якраз казав, що з фонду на освіту нічого не виділяли. «Заявка наша є на два з чимось мільярди, але поки нічого не виділялося», — повідомив він.

Кошти планують направити по трьох напрямках: на засоби індивідуального захисту (1 млн грн), на зарплати викладачам (6 млн грн) та на закупівлю комп’ютерної техніки та мультимедійного обладнання (3,3 млн грн) задля організації дистанційного навчання. 

Пропозицію підвищити зарплати вчителям в «Голосі», представники якого зареєстрували проєкт, пояснюють навантаженням вчителів, яке неодмінно зросте після поділу класів та груп у навчальних закладах. Поділ, у свою чергу, обумовлений необхідністю забезпечення фізичної соціальної дистанції у закладах.