Частина японців, зокрема лікарі, виступають проти проведення Олімпійських ігор
Getty Images

28 травня Японія продовжила надзвичайний стан у Токіо та інших районах до 20 червня. Уряд вважає, що пандемія COVID-19 не послабилася, повідомляє Reuters. Тим часом менше двох місяців лишилося до відкриття літніх Олімпійських ігор.

Надзвичайний стан у столиці та восьми інших префектурах мав закінчитися 31 травня, але тиск на медичну систему лишається серйозним.

В Японії за останні дні зафіксували рекордну кількість хворих на COVID-19 у важкому стані. І це незважаючи на те, що кількість нових інфекцій сповільнилася.

«В Осаці та Токіо потік людей починає посилюватися, і є побоювання, що інфікування зростуть», — заявив на зустрічі з експертами міністр економіки Ясутосі Нісімура, який очолює протидію коронавірусу в країні.

Пізніше експерти схвалили пропозицію уряду, і прем'єр-міністр Йошіхіде Суга офіційно оголосив про продовження карантину.

Занепокоєння щодо варіантів нового коронавірусу та повільна вакцинація призвели до термінових звернень лікарів, деяких відомих керівників підприємств та сотень тисяч громадян. Вони просять скасувати Олімпійські ігри, які мають розпочатися 23 липня.

Японські чиновники, організатори Олімпійських ігор та Міжнародний олімпійський комітет заявили, що Ігри триватимуть із суворими карантинними заходами. Вищий посадовець МОК Джон Коутс, куратор підготовки, заявив минулого тижня, що Ігри відбудуться безвідносно того, чи буде в Токіо на той час надзвичайний стан.

Президент Оргкомітету «Токіо-2020» Сейко Хашимото на пресконференції заявила, що отримала обіцянки від Індії та п'яти інших країн вакцинувати всіх своїх олімпійських делегатів. Це буде протидією проти нового варіанту COVID-19, що з'явився в Індії.

Президент МОК Томас Бах заявив, що 80% із 10500 спортсменів, які відвідають Японію, будуть щеплені, і в четвер закликав олімпійців вакцинуватися по можливості. Делегати також повинні пройти тестування до і після прибуття.

Коментарі представників МОК, які спростовують занепокоєння Японії, викликали обурення в соцмережах. Для прикладу, Бах заявив Міжнародному форуму спортсменів 27 травня: «Приїжджайте з повною довірою до Токіо і готуйтеся». Він назвав Токіо «найкраще підготовленим олімпійським містом за всю історію».

«Я хочу сказати «замовкни!». Давайте наступати на МОК, який зневажає Японію, і зупинимо ці божевільні Олімпійські ігри», — цитує Reuters неназваного користувача Twitter.

На сьогодні Японія зафіксувала близько 727 000 заражень коронавірусом та 12 597 смертей. Близько 6% її населення вакциновано, за даними Reuters. Це найнижчий показник серед найбагатших країн світу.

Відповідно до поточного плану уряду, до кінця липня буде вакциновано близько 30% населення, сказав Нішимура.

Після зустрічі з японськими чиновниками 27 травня президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн підтримала проведення в Токіо Олімпіади. Вона заявила, що Європейський Союз дозволив експорт до Японії понад 100 млн доз вакцин, достатніх для щеплення близько 40% населення.

Міжнародних глядачів не пустять на Ігри, але на них прибуде близько 90 тис. людей, включаючи спортсменів та їхні делегації. Поки що уряд не прийняв рішення щодо японських вболівальників. Хашимото заявила, що потрібно враховувати ситуацію із надзвичайним станом.

Опитування показують, що більшість японців хочуть, щоб Ігри, відкладені минулого року через COVID-19, або скасували, або знову відклали.

Це викликає занепокоєння Суґи, підтримка якого знизилася у зв'язку з тим, як він реагував на COVID-19. Прем’єру може програти на виборах у кінці цього року.

Але скасування Ігор стало б політичним ризиклм для прем'єр-міністра, вважають деякі законодавці із правлячої партії.

Останні надзвичайні кроки Японії, на відміну від жорсткіших заходів у багатьох країнах, зосереджувалися переважно на проханнях до закладів, що подають алкоголь, закритися, а тих, які не закрилися, працювати до 20:00.

Контекст

Олімпійські ігри в Токіо повинні були пройти з 24 липня по 9 серпня 2020 року. Через пандемію змагання були перенесені на рік.

Олімпійські ігри відбудуться в період з 23 липня по 8 серпня 2021 року. Паралімпійські ігри — з 24 серпня по 5 вересня. При цьому назву Ігор «Токіо-2020» збережуть.

Chas News повідомляв, що Китай пообіцяв забезпечити вакцинами спортсменів перед Олімпійськими іграми-2021.

Напруга перед Олімпіадою. Японія продовжила режим надзвичайної ситуації до літа