Чех, якого засудили за участь у війні на Донбасі, вибачився перед Україною
Павел Кафка зліва / Facebook / Yevhen Perebyinis

Громадянин Чехії Павел Кафка, якого в 2020 році засудили до трьох років ув’язнення за участь у війні на Донбасі, попросив вибачення за свої вчинки.

Чоловік написав листа до українського посольства, повідомив Євген Перебийніс, українських посол у Чехії.

У посланні Кафка пише, що «в 2015 році став на бік проросійських сил» і «не замислювався над наслідками цих незаконних дій». Також ув'язнений зазначив, що «особисто не брав участі в жодних бойових операціях». Хоча суд довів, що це не так.

«У кінці він пише, що хотів би вибачитися перед нашою країною, і він вірить, що Україні вдасться повернути територіальну цілісність дипломатичним шляхом», — додав Перебийніс.

Посол зауважив, що Кафку до написання листа могли спонукати й суто меркантильні інтереси. Можливо, той сподівався, що таким чином зменшить термін свого ув'язнення.

Хто такий Павел Кафка

Павел Кафка у 2015-2016 роках воював на боці Росії на Донбасі. Він стверджував, що поїхав на непідконтрольну територію, щоб допомагати цивільним.

Однак слідство змогло довести, що насправді чех брав участь у бойових операціях проти українських військових.

Крайовий суд у місті Чеське Будейовіце засудив його до трьох років умовного покарання. А 5 грудня 2020 року празький Верховний суд змінив вирок із умовного на реальний термін.

Бойовики «ЛНР» заявили, що провели «слідчі дії» з Протасевичем і знайшли «докази» його причетності до війни